Koalīcija varētu vienoties par kompromisu MUN nodokļa politikas jautājumā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Koalīcijas partijas nākamās nedēļas sākumā varētu oficiāli vienoties par kompromisu mikrouzņēmuma nodokļa (MUN) politikas jautājumā.

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) iepriekš pauda, ka varētu pieņemt «Vienotības» piedāvājumu, kas ļautu uzņēmumiem ar apgrozījumu līdz 40 000 eiro izvēlēties maksāt 5% MUN likmi un minimālās sociālās iemaksas vai 15% MUN likmi bez minimālajām sociālajām iemaksām.

Zaļo un zemnieku savienības politiķis, Finanšu ministrijas (FM) parlamentārais sekretārs un Saeimas deputāts Edgars Putra pieļāva iespēju vienoties par minēto «Vienotības» piedāvājumu. Viņš norādīja, ka šo jautājumu būs iespējams līdz galam apspriest pirmdien koalīcijas padomes sanāksmē un Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē.

«Vienotības» priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns uzsver, ka, veicot izmaiņas nodokļu politikā, jāievēro tiesiskās paļāvības princips un nevar paaugstināt MUN likmi tik īsu laiku pirms to stāšanas spēkā, neparedzot izvēlēs iespēju. Savukārt apgrozījuma slieksnis, ja šādu iespēju varēs attiecināt tikai uz daļu MUN, būtu jāpiedāvā FM, piebilda politiķis.

Nacionālā apvienība «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK par šo jautājumu lems pirmdien valdes sēdē, sacīja politiskā spēka līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš, pagaidām atturoties paust pozīciju par iesniegtajiem priekšlikumiem.

Jau ziņots, ka Saeima ceturtdien ar opozīcijas balsīm konceptuāli atbalstīja likumprojektus, kas paredz no nākamā gada palielināt MUN likmi līdz 15% un atteikties no ieceres par minimālo sociālo iemaksu ieviešanu.

Saeima pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus MUN likumā, kas paredz nākamgad MUN likmi noteikt 15%, un no 2017.gada 70,4% no MUN ieņēmumiem novirzīt valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu kontā. Savukārt no 2018.gada 1.janvāra sociālajās iemaksās paredzēts novirzīt 80% no MUN ieņēmumiem.

Saeimas šos likumprojektus galīgajā lasījumā parlaments plāno skatīt 20.decembrī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu