VNĪ pārmet paviršu pārraudzību pār «Veselības aprūpes nekustamajiem īpašumiem»

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Valsts kapitālsabiedrība «Valsts nekustamie īpašumi» (VNĪ) nav nodrošinājusi atbildīgu pārraudzību par kapitālsabiedrības «Veselības aprūpes nekustamie īpašumi» (VANĪ) darbību, revīzijā secinājusi Valsts kontrole.

VK revidenti uzskata, ka VNĪ nav nodrošinājusi, ka laikus tiek apstiprināti VANĪ gada darba un budžeta plāni, nav analizēta darbības rādītāju izpilde un to atbilstība uzņēmuma stratēģijai. Savukārt pēc lēmuma pieņemšanas par uzņēmuma reorganizāciju izpildes termiņi vairākkārt pārcelti un gala lēmums par saimnieciskās darbības izbeigšanu pieņemts pērn - trīs gadus pēc sākotnējā lēmuma pieņemšanas. Lemjot par saimnieciskās darbības izbeigšanu, VNĪ nesot sagatavojusi kapitālsabiedrības likvidācijas ekonomisko pamatojumu, norāda revidenti.

Tāpat secināts, ka kapitālsabiedrības dibināšana nav attaisnojusi tās dibināšanas mērķi, jo biroja ēku apsaimniekošanai nav nepieciešama specifiska pieeja, kāda nepieciešama slimnīcām un citām ārstniecības iestādēm.

Kapitālsabiedrība esot kļūdaini aprēķinājusi nomas maksu, tādējādi negūstot ienākumus 30 276 eiro apmērā, savukārt telpu lietotāji esot nepamatoti pārmaksājuši 115 120 eiro, uzskata VK. Saskaņā ar revidentu atzinumu, kļūdas ir radušās, nosakot telpu nomas maksu nekustamā īpašuma kopējai, nevis iznomājamajai platībai, nepiemērojot vienādus nomas maksas noteikšanas principus, kā arī pieprasot telpu lietotājiem apmaksāt līgumiem un normatīvajiem aktiem neatbilstošus izdevumus, piemēram, valsts budžeta iestādēm iekļaujot 10% peļņu un pieskaitāmos izdevumus.

Ņemot vērā, ka tiek plānota vēl divu meitas uzņēmumu reorganizācija vai likvidācija, Valsts kontrole aicina VNĪ pirms lēmumu pieņemšanas rūpīgi izvērtēt šādas rīcības ieguvumus un zaudējumus.

Lai gan 2006.gadā Ministru kabinets apstiprināja valsts nekustamo īpašumu vienotas pārvaldīšanas un apsaimniekošanas koncepciju, revīzija apliecina, ka tās noteiktie mērķi lielākoties ir deklaratīvi un valsts pārvaldes iestādes nemaz nevēlas atteikties no savu īpašumu apsaimniekošanas, teikts VK paziņojumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu