«Lauku ceļotājs» ir izveidojis septiņus jaunus tūrisma maršrutus Latvijas apceļošanai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Artūrs Kapša / LETA

Latvijas lauku tūrisma asociācija «Lauku ceļotājs», gatavojoties Latvijas simtgadei, ir izveidojusi un publicējusi jaunus maršrutus Latvijas apceļošanai jeb septiņus Latvijas valstiskuma ceļus, apsekojot un iekļaujot tajos «Latviskā mantojuma» saimniecības, kā arī citas apskates vietas un naktsmītnes, pastāstīja «Lauku ceļotājā».

Visi septiņi tūrisma maršruti - Līvu, Jēkaba, Brīvības, Baltijas, Daugavas, Gaismas un Māras ceļš - ir atzīmēti kartē, un «Lauku ceļotājs» ir aprakstījis katra ceļa tēmu un izcēlis katrā no tiem apskatāmās vietas un objektus saistībā ar Latvijas valstiskuma veidošanos. Pie ceļu aprakstiem ievietoti gandrīz 90 jauni kultūrvēstures, dabas un lauku labumu objekti, bet ceļu aprakstos ir pieejamas saites uz Latviskā mantojuma objektiem. Pie katra atbilstošā ceļa publicēti iesūtītie Latvijas valstiskuma stāsti un Latvijas valstiskuma ceļu ievada apraksti tulkoti angļu, vācu, krievu valodās. Visiem septiņiem ceļiem ir iespējams lejupielādēt maršrutu ar atliktiem koordināšu punktiem.

Latvijas valstiskuma veidošanās ceļi Latvijas apceļošanai un izzināšanai veltīti trīs laika dimensijām - pagātnei, tagadnei un nākotnei, aicinot atskatīties uz Latvijas valsts tapšanas ceļiem un līkločiem tuvākā un tālākā pagātnē, izvērtēt tagadnes ieguvumus un resursus un kopīgi plānot nākotnes Latviju. Tāpat tie ļauj iepazīt Latvijas vēstures pagriezienus, personības, vietas un notikumus, kas sekmējušas valsts nodibināšanu un nacionālās identitātes veidošanos, atskatoties arī uz tālāku pagātni un pieminot valstiskos veidojumus, kas cauri gadsimtiem pastāvējuši Latvijas teritorijā un kļuvuši par daļu no latviskās kultūrtelpas.

Projekta nākamajās kārtās, kurām vēl jāsaņem apstiprinājums, plānots papildināt maršrutus ar jauniem objektiem un izdot septiņu valstiskuma ceļu karti, apkopot un pievienot maršrutiem digitālā formātā jaunu informāciju par saimniecībām un apskates vietām. Tāpat plānots turpināt darbu pie tā, lai iedzīvinātu šos ceļus ar stāstiem, atmiņām un notikumiem, aicinot ceļu maršrutos esošos tūrisma uzņēmējus dalīties savos atmiņu stāstos par tiem. Visos projekta posmos «Lauku ceļotājs» plāno iesaistīt Latvijas sabiedrību, aicinot sūtīt latviskā mantojuma stāstus par objektiem, saimniekiem un saimniecībām, apceļot piedāvātos maršrutus un iesūtīt savus iespaidus, foto par piedzīvoto ceļojuma laikā.

«Lauku ceļotājs» septiņu valstiskuma maršrutu izstrādi veic Latvijas 100-gades projektu ietvaros un ir tā viena no Latvijas valsts simtgades svinību norisēm. Latvijas valsts simtgades svinības notiks laikā no 2017.gada līdz 2021. gadam. Latvijas valsts simtgades svinību galvenais vēstījums ir «Es esmu Latvija», akcentējot, ka Latvijas valsts galvenā vērtība ir cilvēki, kuri ar savu ikdienas darbu veido tās tagadni un kopā ar jauno paaudzi liek pamatus rītdienai.

Aģentūra LETA jau šogad maijā rakstīja, ka Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammā «Latvijai - 100» atbalstīti 58 projekti, kuru realizēšanai atvēlēti 503 770 eiro. Tostarp 9000 eiro liels atbalsts piešķirts trīs projektiem - Latvijas lauku tūrisma asociācijai «Lauku ceļotājs» septiņu Latvijas valstiskuma veidošanās ceļu Latvijas izzināšanai un apceļošanai, «Premium Art» koncertuzvedumam «Vij, Dieviņ(i), zelta viju!» un biedrības «Rīgas skeitborda skola» projektam «Brīvības vēstneši»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu