«Rīgas ūdens» dabas resursu nodokļa likmes radītos izdevumus kompensēs no peļņas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai gan Saeima apstiprinājusi likuma grozījumus par dabas resursu nodokļu likmi, pašvaldības SIA «Rīgas ūdens» nākamgad tarifus palielināt neplāno, pastāstīja uzņēmuma pārstāvis Artūrs Mucenieks.

Viņš pauda, ka iespējams tālākā nākotnē ūdens tarifi Rīgā paaugstināsies, tomēr tas nenotiks pārredzamā nākotnē, tāpēc to nevar prognozēt. Nākamgad «Rīgas ūdens» tarifus neplāno palielināt, jo uzņēmuma peļņa pašreiz atļaujot kompensēt pieaugošās izmaksas.

Mucenieks norādīja, ka likmju paaugstināšana uzņēmumam radīs papildu aptuveni 250 000 eiro izmaksas. Viņš pauda, ka izmaksas vienmēr ir mainīgas, tāpēc pašreiz «Rīgas ūdens» likmju palielināšanos neredz kā pamatojumu tarifu paaugstināšanai.

Jau ziņots, ka Saeima pagājušā nedēļā pieņēma likuma grozījumus (dabas resursu nodokļu) DRN likmju paaugstināšanu virknei objektu.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija iepriekš ir izanalizējusi DRN likmju efektivitāti vairākiem ar nodokli apliekamiem objektiem un secinājusi, ka nodokļa piemērošana kopumā veicina dabas resursu efektīvāku izmantošanu, tomēr atsevišķās pozīcijās nodokļa likmes ir vēl jāpaaugstina, lai veicinātu resursu pārdomātu izmantošanu.

Ministrija vērsa uzmanību, ka virknei objektu nodokļa likme nebija pārskatīta kopš 2010.gada, kas nozīmē, ka DRN vairs pilnā mērā nepilda vienu no tā galvenajiem uzdevumiem - veicināt resursu efektīvu un pārdomātu izmantošanu.

DRN likme no 1.janvāra tiks palielināta augstas, vidējas un zemas vērtības pazemes ūdeņu, ko izmanto ūdensapgādē, ieguvei attiecīgi par 43%, par 37% un par 29%

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu