Mikrouzņēmumu nodokļa likumu otrreizējai caurlūkošanai varētu nodot atsevišķi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Pašlaik tiek izskatīta iespēja nodot otrreizējai caurlūkošanai tikai nozares likumu par mikrouzņēmumu nodokli. Taču netiek plānots nodot otrreizējai caurlūkošanai Saeimai nākamā gada budžetu vai vidējā termiņa budžeta ietvaru, sacīja Valsts prezidenta likumdošanas un juridiskā padomniece Kristīne Jaunzeme.

(Precizēta un papildināta 3.rindkopa, pievienota 4.-5.rindkopa.)

Valsts prezidents Raimonds Vējonis izskata iespēju atdot parlamentam Mikrouzņēmuma nodokļa likumu, kas tika pieņemts kopā ar nākamā gada budžetu un pārējiem saistītajiem likumprojektiem. Tomēr šī likumprojekta nodošana otrreizējai caurlūkošanai nenozīmējot automātisku arī budžeta un vidējā termiņa budžeta ietvara atgriešanu, jo tam neesot tiešas fiskālās ietekmes.

Šādi gadījumi, kad prezidents atdod atpakaļ Saeimai kādu no budžeta paketes likumiem, nav pārāk bieži. Pēdējos gados šādi gadījumi nav bijuši, skaidroja Saeimas Juridiskajā birojā. 2011.gadā toreizējais prezidents Valdis Zatlers pieņēma lēmumu uz diviem mēnešiem apturēt to likumu publicēšanu, kuri paredz ierobežot sociālo pabalstu izmaksāšanu un pieņemti vienotā likumu paketē, izdarot grozījumus likumā par valsts budžetu 2011.gadam.

Satversmē noteikts - desmit dienu laikā no likuma pieņemšanas Saeimā Valsts prezidents motivētā rakstā parlamenta priekšsēdētājam var prasīt likuma otrreizēju caurlūkošanu. Ja Saeima ar vismaz divu trešdaļu balsu vairākumu pieņem likuma steidzamību, tad prezidents nevar prasīt šāda likuma otrreizēju caurlūkošanu un to nevar nodot tautas nobalsošanai.

Lai arī budžets un saistītie likumprojekti tiek pieņemti divos lasījumos jeb steidzamības kārtībā, Mikrouzņēmumu likuma grozījumu steidzamību atbalstīja mazāk nekā divas trešdaļas deputātu.

Kā ziņots, visticamāk, Saeimas atbalstītās izmaiņas mikrouzņēmumu nodokļa režīmā tiks nodotas otrreizējai caurlūkošanai parlamentā, vakar Latvijas Televīzijas raidījumā «1 pret 1» teica Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Prezidents skaidroja, ka no uzņēmēju puses izskanējusi liela neapmierinātība ar izmaiņām mikrouzņēmumu nodokļa režīmā. Tostarp šī nodokļa maksātājiem īsti nav skaidrs, kas viņu darbībā nākamgad mainīsies.

Saeima pagājušajā nedēļā galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Mikrouzņēmumu nodokļa likumā, noraidot priekšlikumus ilgāk saglabāt šo režīmu. Likuma izmaiņas paredz, ka esošajiem mikrouzņēmuma nodokļa maksātājiem, kas vēlēsies turpināt saimniecisko darbību pēc 2018.gada 31.decembra, līdz 2018.gada 15.decembrim būs jāreģistrējas par uzņēmumu ienākumu nodokļa vai iedzīvotāju ienākumu nodokļa maksātāju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu