PTAC un nebanku kreditētāji vēl turpinās diskusiju par aizņēmēju maksātspējas izvērtēšanas vadlīnijām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) un nebanku kreditētāji vēl turpinās diskusiju par aizņēmēju maksātspējas izvērtēšanas vadlīnijām.

Nozare iepriekš paudusi iebildumus PTAC iecerei vadlīnijās par patērētāju spējas atmaksāt kredītu novērtēšanu samazināt slieksni, no kura kredīta devējs var paļauties uz patērētāju sniegto informāciju par tā kredītspēju. Pašlaik šis slieksnis ir 427 eiro. PTAC paudis ierosinājumu mainīt spēkā esošās vadlīnijas, līdzšinējā limita 427 eiro vietā nosakot 100 eiro. Savukārt Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācija (LAFPA) rosinājusi šo slieksni paaugstināt līdz 600 eiro.

Šodien PTAC uzklausīja nozares iebildumus par jaunajiem vadlīniju principiem, kā arī kopā ar nozari apsprieda problēmjautājumus. Tuvāko nedēļu laikā nozare aicināta iesniegt papildu komentārus un priekšlikumus vadlīniju papildināšanai. Pēc nozares dalībnieku viedokļu saņemšanas PTAC vērtēs, kā efektīvāk ieviest jaunos maksātspējas vērtēšanas principus, taostarp iespējamo maksātspējas vērtēšanu kredītiem sākot no 100 eiro, aģentūru LETA informēja PTAC Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļas vadītāja Sanita Gertmane. Viņa atzina, ka diskusijas par Maksātspējas izvērtēšanas vadlīniju izmaiņām ar nozari bija intensīvas un karstas, bet efektīvas un konstruktīvas.

PTAC pārstāve apliecināja, ka PTAC apzinās un analizēs arī efektīvākos veidus, kā komersanti var apmainīties ar informāciju un izmantot pieejamos resursus ātrai un ērtai informācijas ieguvei par patērētāja ienākumiem, izdevumiem, kā arī līdzšinējo maksāšanas disciplīnu ātrai un ērtai patērētāja maksātspējas izvērtēšanai. To pašu PTAC aicina darīt arī komersantus.

LAFPA vadītājs Gints Āboltiņš pēc tikšanās atzinīgi vērtēja sākto dialogu ar PTAC un Ekonomikas ministriju. «Nozares uzņēmumi ir pateicīgi, ka, uzklausot asociācijas, citu tirgus dalībnieku, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru un Latvijas Darba devēju konfederācijas sniegtos argumentus, uzraugošā iestāde pašlaik atlika šī jautājuma [par 100 eiro slieksni] tālāku virzību,» norādīja Āboltiņš.

Viņš apliecināja, ka sarunas laikā tika sākta produktīva diskusija gan ar PTAC, gan Ekonomikas ministriju par metodoloģijas pilnveidošanu, lai dati par situāciju nebanku kreditēšanas tirgū tiktu atspoguļoti korekti un atbilstoši patiesajai situācijai.

«Nozares uzņēmumi turpmāk veidos daudz ciešāku dialogu ar uzraugošo iestādi, organizējot dažādus tirgus izpētes pētījumus, izglītojošus pasākumus patērētājiem, kā arī organizēs diskusijas par aktuāliem jautājumiem u.c.,» solīja Āboltiņš.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu