Aizliedz LTAB nodarboties ar apdrošināšanas starpniecību un piedāvāt salīdzināt OCTA cenas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/LETA

Saeima šodien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumā par transportlīdzekļu īpašnieku obligāto civiltiesisko atbildību jeb OCTA, paredzot, ka Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (LTAB) nedrīkst sniegt apdrošināšanas pakalpojumus un nodarboties ar apdrošināšanas starpniecību.

Jau iepriekš LTAB informēja, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) prasa pārtraukt tās tīmekļa vietnē piedāvāt iespēju autoīpašniekiem salīdzināt OCTA cenas.

Kā ziņots, FKTK savu lēmumu pamatoja ar divām Eiropas Komisijas direktīvām par apdrošināšanas izplatīšanu un apdrošināšanas starpniecību prasībām.

FKTK Komunikācijas daļas sabiedrisko attiecību speciāliste Agnese Līcīte aģentūrai LETA sacīja, ka Latvijā darbojas vairākas salīdzinošās mājaslapas, kuras piedāvā iespēju personām, ievadot atlases kritērijus, salīdzināt OCTA piedāvājumus un procesa beigās tiek dota iespēja noslēgt apdrošināšanas līgumu. Lielākā daļa no šādām salīdzinošajām mājaslapām pieder apdrošināšanas brokeriem, kuri izmanto šīs mājaslapas apdrošināšanas starpniecības pakalpojumu sniegšanai. Taču ir arī tādi salīdzinošo mājaslapu uzturētāji, kuri šobrīd nav reģistrējušies kā apdrošināšanas starpnieki.

«Līdz šim praksē nebija viennozīmīgas izpratnes par šādu salīdzinošo mājaslapu statusu, t.i., vai šāda pakalpojuma sniegšana uzskatāma par apdrošināšanas starpniecību vai nē. Taču 2016.gada 20.janvārī tika pieņemta Eiropas Parlamenta un Padomes direktīva par apdrošināšanas izplatīšanu, kurā minētais jautājums ir atrisināts, nosakot, ka šāda salīdzinošās mājaslapas darbība ir uzskatāma par apdrošināšanas izplatīšanu,» minēja Līcīte, piebilstot, ka LTAB tīmekļa vietnē izvietotais OCTA kalkulators atbilst minētās direktīvas norādītajam par apdrošināšanas izplatīšanu.

Līcīte arī atzīmēja, ka par salīdzinošo kalkulatoru darbību FKTK ir bijušas ilgstošas diskusijas gan ar LTAB, gan apdrošināšanas brokeru asociācijām, iesaistot arī Eiropas Komisiju, lai rastu vienotu izpratni par šādu salīdzinošo mājaslapu statusu.

«Ņemot vērā, ka šādas darbības FKTK ieskatā ir uzskatāmas par apdrošināšanas starpniecību, FKTK ir lūgusi LTAB pārtraukt piedāvāt klientiem iespēju salīdzināt un pirkt OCTA tīmekļa vietnē «www.ltab.lv» izvietotajā OCTA kalkulatorā un mobilajā lietotnē «LTAB OCTA», kā arī pārtraukt šādu pakalpojumu reklamēšanu. Vienlaikus, ņemot vērā izveidojušos situāciju, lai padarītu apdrošināšanas sistēmu uzticamu, efektīvu, drošu un stabilu, tādējādi aizsargājot apdrošinājuma ņēmēju un apdrošināto personu intereses, kā arī, lai nostiprinātu vienotu izpratni attiecībā uz salīdzinošo mājaslapu statusu, FKTK ir piedāvājusi Finanšu ministrijai veikt grozījumus Apdrošināšanas un pārapdrošināšanas starpnieku darbības likumā, paplašinot apdrošināšanas starpniecības definīciju,» sacīja Līcīte.

LTAB iepriekš paudis neizpratni par FKTK prasību pārtraukt piedāvāt autoīpašniekiem iespēju salīdzināt apdrošinātāju mājaslapās pieejamās OCTA cenas tīmekļa vietnē «www.ltab.lv» un mobilajā lietotnē «LTAB OCTA». LTAB uzskata, ka tās OCTA kalkulators pašlaik ir Latvijā vienīgais rīks OCTA cenu iegūšanai un salīdzināšanai tieši no apdrošinātāju mājaslapām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu