Ogļūdeņražu ieguvi nākamgad tomēr neapliks ar nodokli; to palielinās ūdenim ūdensapgādē

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma likuma grozījumus dabas resursu nodokļa (DRN) likmju paaugstināšanu virknei objektu, sarakstā neiekļaujot ogļūdeņražu ieguvi.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija iepriekš ir izanalizējusi DRN likmju efektivitāti vairākiem ar nodokli apliekamiem objektiem un secinājusi, ka nodokļa piemērošana kopumā veicina dabas resursu efektīvāku izmantošanu, tomēr atsevišķās pozīcijās nodokļa likmes ir vēl jāpaaugstina, lai veicinātu resursu pārdomātu izmantošanu.

Ministrija vērš uzmanību, ka virknei objektu nodokļa likme nav pārskatīta kopš 2010.gada, kas nozīmē, ka DRN vairs pilnā mērā nepilda vienu no tā galvenajiem uzdevumiem - veicināt resursu efektīvu un pārdomātu izmantošanu.

Saskaņā ar izmaiņām DRN turpmāk būs jāmaksā par ūdens resursu lietošanu elektroenerģijas ražošanai arī tajās hidroelektrostacijās, kuru hidromezgla kopējā uzstādītā jauda ir lielāka par diviem megavatiem.

Grozījumi paredz, ka akmeņoglēm, brūnoglēm un koksam DRN likme no nākamā gada būs par 15% augstāka, no 2018.gada tā paaugstināsies par 20%, bet no 2019.gada - par 25%. Nodokļa likme netiks paaugstināta kaļķakmenim.

Preču un izstrādājumu iepakojumam un vienreiz lietojamiem galda traukiem un piederumiem no polistirola likme tiks palielināta par 41%.

Saskaņā ar grozījumiem likumā no nākamā gada pirmo reizi Latvijā pastāvīgi reģistrētiem transportlīdzekļiem nodokļa likme tiks paaugstināta par 38%, savukārt visu veidu riepām nodokļa likme būs divreiz augstāka.

DRN likme tiks palielināta augstas, vidējas un zemas vērtības pazemes ūdeņu, ko izmanto ūdensapgādē, ieguvei attiecīgi par 43%, par 37% un par 29%.

No likuma tiek izslēgta norma, kas paredz ar nodokli aplikt zemes dzīļu derīgo īpašību izmantošanu, iesūknējot ģeoloģiskajās struktūrās siltumnīcefekta gāzes, jo šāda darbība ir aizliegta.

Grozījumi arī paredz, ka DRN atbrīvojumu piešķiršanas administrēšana un lēmuma pieņemšana tiks nodota Valsts vides dienestam, tādējādi samazinot administratīvo slogu, jo tiks nodrošināts, ka visa informācijas apstrāde notiek vienā valsts iestādē.

Grozījumi Dabas resursu nodokļa likumā stāsies spēkā no nākamā gada 1.janvāra.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu