Saeimas komisija neatsakās no ieceres par solidāro atbildību nodokļu jomā būvniecības nozarē

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija izskatīšanai galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumā «Par nodokļiem un nodevām», kas paredz ieviest solidāro atbildību nodokļu jomā būvniecības nozarē starp ģenerāluzņēmumu un apakšuzņēmumu.

Vairāki priekšlikumi, kas paredzēja šo normu ieviest vēlāk vai arī mainīt, atbalstu komisijā neguva. Daži koalīcijas deputāti balsojumā gan nepiedalījās - Ekonomikas ministrijas parlamentārais sekretārs Vilnis Ķirsis (V), arī deputāte Laimdota Straujuma (V).

Šie deputāti bija starp tiem cilvēkiem, kuri mudināja noteikt, ka norma par solidāro atbildību stājas spēkā no nākamā gada 1.jūlija, nevis 1.janvāra. Tomēr šī iecere komisijas atbalstu neguva.

Arī deputāts Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK) pauda viedokli, ka Finanšu ministrijas nostāja, virzot šīs izmaiņas, nav pilnīgi izvērta un nenesīs vēlamo rezultātu. Tomēr viņš «kā atbildīgs partneris» atbalstīs ministrijas nostāju.

Likumprojekta mērķis ir mazināt fiktīvu uzņēmumu piesaisti un neidentificētu darbinieku nodarbināšanu.

Galvenā būvdarbu veicēja atbildības nodokļu jomā ieviešanas lietderības izvērtēšanai tika rīkotas vairākas sanāksmes, kurās piedalījās Valsts ieņēmumu dienests (VID), Konkurences padome, Būvniecības valsts kontroles birojs, Ekonomikas ministrija, Latvijas Būvuzņēmēju partnerība, Latvijas Būvnieku asociācija. Lai arī nav panākta vienošanās par šo regulējumu un ir izteikti iebildumi, likumprojekts netika arī vienbalsīgi noraidīts, norāda Finanšu ministrija (FM).

Grozījumi ir primāri vērsti uz nodokļu krāpniecības apkarošanu garajās apakšuzņēmumu ķēdēs (netiek pareizi aprēķināti un maksāti nodokļi no darba algas, VID nav iesniegtas ziņas par darba ņēmēju kustību), vienlaikus tas veicinās labāku darba laika uzskaiti, jo tādu ir nepieciešams ieviest likumā paredzēto maksājumu nodrošināšanai, uzskata FM.

Garajās apakšuzņēmēju ķēdēs grūti izsekot darba tiesību un darba aizsardzības prasību izpildei, norāda FM. Zemākie apakšuzņēmēji bieži cenšas vai ir spiesti izpildīt darbu ar zemākām darbaspēka izmaksām, tādējādi ekonomējot nodokļu jomā («aplokšņu algas»). Tāpat bieži norīkotie darba ņēmēji nevarot iesniegt sūdzības par neizmaksātas darba atlīdzības piedziņu pret darba devēju, jo uzņēmums ir pazudis vai atzīts par maksātnespējīgu. Savukārt ģenerāluzņēmējs, aizbildinoties ar to, ka nevar kontrolēt apakšuzņēmēju pienākumu izpildi pret to darbiniekiem, atbildību neuzņemas. Rezultātā darbinieki bieži vien nesaņem atlīdzību par savu darbu, kā arī nevar īstenot savas tiesības.

Jau ziņots, ka Latvijas Būvuzņēmēju partnerība konceptuāli iebilst pret FM priekšlikumu valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas nomaksas daļēji pārlikt uz ģenerāluzņēmējiem.

Latvijas Būvuzņēmēju partnerība uzskata, ka FM piedāvājums ir sasteigts, nav pietiekami izvērtēts un pārdomāts, FM nav sniegusi vērtējumu tam, kādu ietekmi piedāvātais regulējums atstās uz būvniecības procesiem - kādi papildu birokrātiskie šķēršļi tiks radīti būvkomersantiem, izpildot regulējumā paredzētās saistības un pienākumus, kā arī to, kādi papildu izdevumi radīsies VID, šo sistēmu ieviešot un uzturot.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu