Sesks aicina risināt jautājumu par Lietuvas demontēto dzelzceļa posmu atjaunošanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Valdības sēdē, kas šodien norisinās Liepājā, Liepājas pilsētas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks (Liepājas partija) aicināja Latvijas un Lietuvas starpvaldību sarunās risināt jautājumu par Lietuvas demontēto dzelzceļa posmu atjaunošanu.

Jau pirms vairākiem gadiem Lietuvas dzelzceļš demontējis posmus no Mažeiķiem caur Priekuli uz Liepājas ostu, tāpat vairāku desmitu kilometru garumā demontēts Reņģes dzelzceļa posms.

«Liepājas osta savulaik vēsturiski attīstījās, kad tika uzbūvēts dzelzceļš Liepāja-Romni. Diemžēl Lietuvas dēļ šie dzelzceļi no Lietuvas puses tika noārdīti,» atzina Sesks.

«Ja kādu no šiem dzelzceļiem atjauno, tad mēs varētu veiksmīgi konkurēt ar Lietuvu un kravas no Baltkrievijas slavenā «Lielā akmens» varētu pārkraut Latvijā - ne tikai Liepājas ostā, bet arī Rīgā, kas caur Reņģi ir diezgan tuvu,» skaidroja Liepājas mērs.

«Tas ir tāds nedraudzīgs solis no kaimiņvalsts - pārrakt ceļu vai noārdīt dzelzceļu. Tā ir tēma, ko starpvaldību sarunās man būtu lūgums un ieteikums risināt,» uzrunājot Ministru kabineta locekļus, aicināja Sesks.

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS), komentējot šo jautājumu, norādīja, ka pašlaik Eiropas institūcijās saistībā ar Lietuvas dzelzceļa demontētajiem dzelzceļa posmiem tiek gatavots lēmums.

«Ziņas pagaidām ir diezgan pretrunīgas - vai nu tā būs ceļa atjaunošana, vai soda nauda, pagaidām tas nav zināms. Mūsu cilvēki [Eiropas] Komisijā tam ļoti rūpīgi seko līdzi, un arī starpvalstu sarunās ar Lietuvu vienmēr tas ir ietverts,» informēja premjers. Pēdējā tikšanās reizē Lietuvas puse esot paudusi gatavību šo jautājumu risināt, vadoties no tā, kāds būs Eiropas institūciju lēmums. Esot jūtams, ka Lietuvas puse no šī jautājuma necenšas izvairīties, taču ir jāsagaida, kāds būs gala lēmums, norādīja Kučinskis.

Satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS) sēdē uzsvēra, ka viņam, iepriekš esot satiksmes ministra amatā, tā laika Lietuvas satiksmes ministrs solīja, ka šie posmi būs atjaunoti 2012.gada martā, bet tas nav noticis līdz šai dienai. «Tā ka šis Eiropas Komisijas lēmums ir tikai un vienīgi veicinošs un palīdzēs šos posmus kādreiz atjaunot,» teica Augulis.

Jau ziņots, ka Ministru kabinets šodien rīko valdības izbraukuma sēdi, kas notiek Liepājas koncertzāles «Lielais dzintars» kamerzālē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu