Premjers: Latvijas atpazīstamība jāveicina ar globālajam patērētājam domātiem inovatīviem produktiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/LETA

Latviju pasaulē pazīst kā zaļu valsti, tomēr tās atpazīstamība jāveicina arī ar globālajam patērētājam domātiem inovatīviem produktiem, teikts Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) ziņojumā Saeimai par valdības paveikto un plānotajiem darbiem.

Dokumentā norādīts, ka Zemkopības ministrija sadarbībā ar Latvijas Lauksaimniecības universitāti ir sākusi bioekonomikas stratēģijas izstrādi, kuras mērķis ir konsolidēt dažādu starpnozaru politiku ietvarus uzņēmējdarbības attīstībai. Tas nepieciešams, lai veicinātu ražošanas pāreju vismaz uz vidēji augsto tehnoloģiju sektoru un veicinātu konkurētspējīgāku produktu ražošanu lauksaimniecības, mežsaimniecības un zivsaimniecības nozarē.

Tikmēr Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, izstrādājot zemes politiku, identificēs šķēršļus, kas kavē dabas resursu efektīvu iesaisti ražošanā. Savukārt valdība apņēmusies turpmāko divu gadu laikā izstrādāt zemes dzīļu resursu ilgtspējīgas izmantošanas nosacījumus, lai novērstu šķēršļus, kas kavē zemes dzīļu resursu izpēti un apgūšanu, kā arī nerada investīcijām draudzīgu vidi attiecīgajās jomās. Šis dokuments būs kā pamats jaunas tautsaimniecības industrijas izveidei un attīstībai Latvijā.

Vienlaikus ir jāpievērš uzmanība tam, lai dabas aizsardzība un produktīva ražošana nebūtu pretstatā viena otrai, bet gan lai resursi, kas izmantojami ražošanā, sniegtu ieguldījumu gan iedzīvotāju labklājības nodrošināšanā, gan neapdraudētu dabas resursu pieejamību un kvalitāti nākamajām paaudzēm.

Ziņojumā arī pieminētas klimata pārmaiņas, norādot, ka Latvijai starptautiski noteiktie klimata politikas mērķi izvirza uzdevumu straujāk transformēt ražošanu uz labāku tehnoloģiju izmantošanu. Vienlaikus tie rada potenciālu zinātnisko institūciju un uzņēmēju partnerībām radīt produktus ar augstāku pievienoto vērtību. Premjers Saeimai uzsvērs, ka tikai integrēta nozaru sadarbība un zināšanu kāpināšana jauno tehnoloģiju izmantošanā nodrošinās sekmīgu pamatu klimata pārmaiņu mazināšanā, kā arī pielāgošanās uzlabošanā klimata pārmaiņām.

Ziņojums vakar akceptēts valdības ārkārtas sēdē, un novembra beigās vai decembra sākumā premjers ar to uzstāsies Saeimā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu