Zivsaimniecības uzņēmums «Verģi» aizsūtījis pirmās kravas uz Āfriku

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/LETA

Zivsaimniecības uzņēmums «Verģi» šogad ir aizsūtījis pirmās produkcijas kravas uz Āfriku, pastāstīja kompānijas līdzīpašnieks un valdes loceklis Ivars Janeks.

Viņš pastāstīja, ka «Verģi» nemitīgi strādā pie jaunu tirgu piesaistes, tostarp šogad aizsūtītas pirmās produkcijas kravas uz Āfriku, kur uzņēmums realizē saldētas brētliņas. «Pirmā krava mums aizgāja pavasarī. Šobrīd jau ir nelieli apjomi iezīmējušies, kas arī, protams, vēl ir niecīgi. Mēs gribam izpētīt, kādas perspektīvas, kāds cenu līmenis ir šajā tirgū,» sacīja Janeks, piebilstot, ka Āfrika ir tālākais tirgus, kurp uzņēmums šogad sācis eksportu, bet uzņēmums realizē produkciju arī citos jaunos tirgos ar mērķi aizvietot tradicionālās eksporta valstis, kurās produkcijas realizācija pagaidām ir liegta, - Baltkrieviju un Krieviju.

Janeks pastāstīja, ka Āfrikā ir pieejams visu pasaules valstu zivsaimniecības produktu klāsts. Taču cenu līmeņa dēļ tur nav tik izdevīgi tirgot produkciju kā kaimiņvalstīs vai Eiropā kopumā, piemēram, Rumānijā, kur arī ir ļoti liela konkurence, jo tur aktīvi darbojas arī igauņu un poļu zivsaimnieki.

Viņš arī atgādināja, ka «Verģi» sāka attīstīt eksportu jau 1997.gadā un kopš tā laika katru gadu ir kāpinājuši produkcijas realizācijas apjomus visās iespējamās valstīs, ar kurām sākta sadarbība. «Mēs strādājam teju uz visiem tirgiem. Mūsu eksporta īpatsvars ir 97% [no kopējā realizācijas apmēra], un to plānots saglabāt šādā apmērā. Mēs nekad neatsakām vietējiem ražotājiem, izskatām jebkuru pieprasījumu. Situācija, kas tagad ilgst vairāk nekā gadu, liecina, ka mūsu uzņēmums ar saviem apmēriem vietējā tirgū nav vajadzīgs,» sacīja kompānijas valdes loceklis, paskaidrojot, ka vietējais tirgus kompānijas nozvejas apmēriem ir pārlieku mazs.

Janeks pastāstīja, ka «Verģi» nozvejo būtisku apmēru no kopējā Latvijas tirgum piešķirtā nozvejas kvotu apjoma. «Mēs zivis, pirmkārt, nozvejojam, tālāk notiek pirmapstrāde, tās saldējam vai sālām un sūtām uz visiem šobrīd pieejamiem tirgiem. Sālīto produkciju, kas ir gatava patēriņam, tradicionāli visvairāk pērk Ukraina un Moldova, mazliet arī Rumānija,» sacīja Janeks, piebilstot, ka saldētā veida produkciju izmanto ļoti plašs spektrs valstu tālākai ražošanai. Daudzās citās valstīs, tostarp Ukrainā un Moldāvijā, uzņēmuma piegādāto produkciju izmanto konservu ražošanai. Kulinārijā izmanto reņģu liemeņus, reņģes.

2015.gadā «Verģi» strādāja ar 8,155 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 7,1% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa samazinājās par 8% un bija 362 845 eiro.

«Verģi» ir dibināti 1993.gadā, un kompānijas pamatkapitāls ir 96 530 eiro. Uzņēmuma lielākais īpašnieks ir Ivars Janeks (80%), bet 20% kompānijas kapitāldaļu pieder Inesei Plaudei-Janekai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu