PTAC: Likuma grozījumi uzlabojuši situāciju ātro kredītu izsniegšanā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Kopš šī gada sākuma spēkā esošie Patērētāju tiesību aizsardzības likuma grozījumi, kas tā dēvēto ātro kredītu jomā noteica konkrētu pakalpojumu cenas ietvaru, ir uzlabojuši ātro kredītu ņēmēju situāciju, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā «Rīta panorāma» atzina Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) direktore Baiba Vītoliņa.

Pēc viņas teiktā, apkopojot datus par pirmo pusgadu, secināts, ka būtiski samazinājušās procentu likmes patēriņu kredītiem un distances kredītiem.

Nauda cilvēkiem vairs netiek izsniegta tik bezatbildīgi kā iepriekš. Samazinoties procentu likmēm, uzlabojas arī ātro kredītu ņēmēju maksātnespēja.

Kā norādīja Vītoliņa, pirmajos divos mēnešos atsevišķi ātro kredītu izsniedzēji mēģinājuši apiet jaunos nosacījumus. Taču kopš marta situācija noregulēta.

PTAC vadītāja atzina, ka pirmā pusgada dati nepilnīgi atspoguļo reālo likuma darbību, jo pirmajos mēnešos daudzi līgumi ir slēgti nevis no jauna, bet pagarināti.

Līdz šim par pārkāpumiem nav apturēta neviena licence, tomēr vairākiem ātro kredītu izsniedzējiem ir iesniegtas licences ar nosacījumu, ka pārkāpumu gadījumā licence tiks atņemta.

Kā ziņots, PTAC šodien preses konferencē informēs par nebanku patērētāju kreditēšanas tirgus situāciju. Preses konference notiks plkst.14 Rīgā, viesnīcas «Radisson Blu Latvija» zālē «Epsilon» Rīgā, Elizabetes ielā 55. Preses konferencē piedalīsies PTAC direktore Vītoliņa.

PTAC apkopojis un veicis analīzi par nebanku patērētāju kreditēšanas tirgus darbību šogad pirmajā pusgadā. Analizējot datus, radušies secinājumi par Patērētāju tiesību aizsardzības likuma grozījumu, kas stājās spēkā šā gada sākumā, ietekmi uz tirgu un tā dalībniekiem. Uzraudzības darbā PTAC pārliecinājies, vai un kā komersanti ievēro minētos normatīvo aktu grozījumus. Pārskats par secinājumiem tiks sniegts preses konferencē. Apkopotie dati par pirmo pusgadu parāda vairākas svarīgas tendences, piemēram, ka vērojams tirgus pieaugums visās nebanku patērētāju kreditēšanas jomās - gan ātro kredītu, gan līzinga, gan patēriņa kredītu jomā. Tāpat ir vairākas pozitīvas tendences, tomēr vēl aizvien ir satraucoša situācija kredītu atmaksas ziņā, informē PTAC.

Šogad stājas spēkā jauni nosacījumi ātro kredītu izsniegšanai. Jauno prasību nolūks ir pasargāt patērētājus. Pērn pieņemtie Patērētāju tiesību aizsardzības likuma grozījumi noteic, ka jebkura ar kredītu saistīto izdevumu summa, tai skaitā kredīta procenti, nokavējuma procenti, kredīta termiņa pagarinājuma maksas un citas ar kredītu saistītās izmaksas, kopā nedrīkst pārsniegt 100% no sākotnēji izsniegtā kredīta summas. Šāds regulējums nodrošinās, ka patērētāji nenokļūst pārmērīgos parādos, kas nemitīgi aug.

Likumā tiek noteikti ierobežojumi kredīta kopējām izmaksām (0,55% dienā no vienas līdz septiņām dienām, 0,25% dienā - no astoņām līdz 14 dienām, 0,20% dienā no 15 līdz 30 dienām, 0,25% dienā, ja kredīta termiņš ir virs 30 dienām). Šī norma nodrošinās, ka patērētāji, kuri godīgi atmaksā kredītu noteiktajā termiņā, nepārmaksā par aizdoto summu, sedzot to patērētāju kredītus, kas tos neatmaksā. Savukārt kredīta devēju pienākums būs stingrāk izvērtēt patērētāju maksātspēju un neizsniegt kredītu tiem, kuru maksātspēja ir nepietiekama.

Likumā tiek arī noteikts nokavējuma procentu ierobežojums, proti, nokavējuma procenti nevarēs būt lielāki par 36% virs aizņēmuma likmes gadā. Tas nodrošinās, ka nokavējuma procenti nepieaug tik strauji un lai situācijā, kad patērētājs nokavējis maksājumu, viņš spētu to tomēr samaksāt un segt savas saistības pret kredīta devēju. Likumā tiek noteikts, ka kredītus nevar izsniegt naktī laikā no plkst.23 līdz 7 rītā. Ar šiem grozījumiem iecerēts no neapdomīgas rīcības pasargāt patērētājus, it sevišķi jauniešus un personas, kuras cieš no azartspēļu atkarības.

Patērētāju tiesību aizsardzības likumā būs spēkā arī norma, ka vekselis nevar būt norēķina līdzeklis kreditēšanas darījumos. Ierobežojums noteikt vekseli kā norēķina līdzekli kreditēšanas darījumos liegs kreditoriem apiet patērētāju kreditēšanas regulējumu un slepus kapitalizēt patērētāja parādus, kas savukārt nodrošinās caurskatāmu kredīta darījumu piedāvāšanu patērētājiem.

Kā ziņots, Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas apkopotie dati rāda, ka nebanku aizdevēji šogad pirmajā pusgadā no jauna izsnieguši 84,5 miljonus eiro īstermiņa un vidēja termiņa patēriņa aizdevumos, kas ir par 13% vairāk nekā 2015.gada pirmajā pusē. Apjoms audzis, jo nebanku aizdevēji mazāk piedāvā iespēju aizņemties mazas summas un cilvēki aizņēmās lielākas summas. Būtiski - par 54,6% - audzis no jauna izsniegto aizdevumu apjoms aizdevumiem ar atmaksas grafiku. Savukārt pēc skaita šogad pirmajā pusgadā izsniegto nebanku kredītu skaits bijis līdzīgs pērn pirmajā pusgadā izsniegtajam skaitam.

Asociācijas biedru kredītportfelis jūnija beigās bija 79,7 miljoni eiro, un 72% bija kredīti bez kavējuma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu