Tiesībsargam iebildumi pret stingrākām prasībām bezdarbnieka pabalsta saņemšanai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Tiesībsarga birojam ir iebildumi pret likumprojektu, kas paredz pagarināt periodu, kurā jābūt veiktām sociālajām iemaksām, lai iegūtu tiesības uz bezdarbnieka pabalstu.

Šādas izmaiņas paredz Saeimā pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstītie grozījumi likumā «Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam», kas tika izstrādāti, lai cīnītos ar negodprātīgiem sezonālajiem darba devējiem. Šis likumprojekts saistīts ar nākamā gada budžetu.

Tiesībsarga biroja pārstāvji šodien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā pauda, ka plāno paust savus iebildumus pret šo likumprojektu, jo saskatot tajā neatbildību Satversmei. Pašreizējais regulējums neliedz sezonas darbus, likumdevējs to paredzējis, tāpēc tas nav uzskatāms par ļaunprātīgu sistēmas izmantošanu, pauda Tiesībsarga biroja pārstāvji.

Pašlaik tiesības uz bezdarbnieka pabalstu ir bezdarbniekam, kuram apdrošināšanas stāžs ir ne mazāks par vienu gadu, ja par viņu iemaksas bezdarba gadījumam veiktas vai bija jāveic ne mazāk kā deviņus mēnešus pēdējo 12 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Savukārt likuma grozījumi paredz noteikt, ka bezdarbnieka pabalsta tiesību iegūšanai sociālās apdrošināšanas iemaksas būs jāveic ilgāku laiku, proti, 12 mēnešus 16 mēnešu laikā. Tādējādi tiktu nodrošināts, ka sezonālo darbu veicēji sociālās apdrošināšanas iemaksas veic vismaz divu sezonu laikā, un līdz ar to daļa izmaksu tiek pārnestas atpakaļ uz darba devēju, pārtraucot praksi izmantot bezdarbnieka pabalsta sistēmu kā pagaidu finansējuma avotu darbinieku noturēšanai uz nākamo sezonu, skaidro Labklājības ministrija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu