Premjers: Septiņos gados jāizveido budžets, kurā veselības aprūpei paredzēts € 1000 uz iedzīvotāju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Valdībai tuvāko septiņu gadu laikā ir jāizveido budžets, kurā veselības aprūpei tiek paredzēts 1000 eiro uz katru Latvijas iedzīvotāju, šodien savā uzrunā Saeimai pauda Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

«Tas ir ambiciozs mērķis, bet tas ir vienīgais ceļš, pa kuru ejot Latvija var nostāties līdzās pasaules ekonomiski attīstītākajām valstīm,» klāstīja premjers.

Vienlaikus viņš norādīja, ka «nekavēsies detaļās», bet tikai iezīmēs mērķi un 2017.gada budžetā esot sperts tikai pirmais solis.

«Veselības aprūpe un tās finansējums ir bijis daudzu valdību sāpju bērns, šī valdība nav izņēmums. Nākamā gada budžetā veselības aprūpes finansējums ir palielināts par 8,5%. Zinu, ka šis pieaugums daudziem šķiet nepietiekams, bet tas ir pirmais solis, kuru ir spērusi Veselības ministrija un valdība nozares reformēšanas virzienā,» teica valdības vadītājs.

Viņš uzskata, ka valsts finansētai veselības aprūpes nozarei ir jāatjauno konkurētspēja un jāstiprina tās reputācija.

«Nākamā gada budžetā veselības aprūpei paredzētā summa par vairākiem desmitiem miljoniem eiro pārsniedz 2008.gada budžetā atvēlēto. Tas bija pēdējais gads pirms lielās krīzes, un 2017.gads būs pirmais, kurā mēs iziesim no krīzes radītajām sekām veselības nozarē. Šobrīd valdībai ir politiskā griba turpināt reformas veselības nozarē, un tas man ļauj apgalvot, ka nozares finansējums turpinās palielināties līdz manis iepriekš minētajam mērķim,» klāstīja valdības vadītājs.

Kā ziņots, kad nākamā gada budžeta projekts tika iesniegts Saeimā, Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība organizēja akciju, kuras mērķis bija pievērst sabiedrības uzmanību tam, ka valdības sagatavotais nākamā gada budžeta projekts neatbilst starptautisko organizāciju ieteikumiem par neatliekamu un būtisku veselības aprūpes pieejamības uzlabošanu Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu