EK pieprasa «skaidrojumus» par septiņu eirozonas valstu, tostarp Lietuvas, budžetu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Komisija (EK) otrdien pieprasīja «skaidrojumus» no septiņām eirozonas valstīm, tostarp Lietuvas, par to budžeta projektiem 2017.gadam.

EK pauda bažas, ka Itālijas, Kipras un Somijas budžeta projekti neatbilst Eiropas Savienības (ES) mērķa rādītājiem. Vēstules ar «skaidrojumu» pieprasījumiem nosūtītas arī Beļģijai, Lietuvai, Portugālei un Spānijai, kuru budžeta projektiem EK pievērsa uzmanību citu iemeslu dēļ.

Ir paredzēts, ka valstis līdz ceturtdienai atbildēs uz šīm EK vēstulēm.

«Itālijas, Kipras un Somijas gadījumā mums ir reāla problēma,» sacīja ziņu avots ES aprindās, piebilstot, ka Brisele varētu noraidīt šo valstu budžeta projektus.

Itālija, kuras ekonomika ir trešā lielākā eirozonā, 2017.gadam prognozē valsts budžeta deficītu 2,3% no IKP apmērā, kas ir ievērojami augstāks par Briseles gaidīto, augustā notikušas zemestrīces ar cilvēku upuriem dēļ, kā arī valstī no Ziemeļāfrikas pāri Vidusjūrai ierodošos migrantu uzņemšanas dēļ.

«Mums būs vajadzīgi skaidrojumi par [līdzekļu] apjomiem, kas iekļauti izskatāmajā budžeta projektā kā «ārkārtēji izdevumi»,» teikts eirokomisāru Valda Dombrovska un Pjēra Moskovisī vēstulē Itālijai.

Beļģijai un Portugālei, kuru budžeta projekti atbilst ES noteikumiem, vēstules nosūtītas tāpēc, ka EK radušās šaubas par šo valstu spēju tos īstenot.

Lietuvai un Spānijai tiek pieprasīts «tuvākajās dienās» nosūtīt atjauninātus budžeta projektus, jo šajās valstīs tiek veidota jauna valdība.

EK tiecas līdz pirmdienai apstiprināt vai noraidīt budžeta projektus, kurus tai oktobra vidū iesniedza eirozonas valstis.

Noraidīšanas gadījumā, kas būtu bezprecedenta, EK pieprasīs pārskatītu budžetu triju nedēļu laikā, sacīja ziņu avots ES aprindās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu