Reģionu vadītāji aicina nepieļaut VID reģionālo struktūrvienību reorganizāciju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Reģionālo attīstības centru apvienība (RACA) nosūtījusi vēstuli Ministru prezidentam Mārim Kučinskim (ZZS) un finanšu ministrei Danai Reizniecei-Ozolai (ZZS), paužot reģionu satraukumu par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) reorganizāciju reģionālajos attīstības centros, kas paredz VID nodaļu pārveidošanu par iecirkņiem Alūksnē, Gulbenē, Krāslavā, Tukumā, Ludzā, Valkā, Limbažos, Talsos, Ogrē, tādējādi katrā no šīm vietām darbu zaudēs līdz pat 30 cilvēkiem.

RACA lūdz Kučinski un Reiznieci-Ozolu personiski iesaistīties, lai nepieļautu šāda veida VID struktūrvienību reorganizāciju.

«Reģionos strādā darbinieki ar lielu pieredzi, labu izglītību, ir lieliski motivēti un par atalgojumu nesūdzas. Arī telpu izmaksas reģionos ir daudzkārt zemākas. Tāpēc gan no valsts, gan no paša VID interešu viedokļa loģiski būtu Rīgā ievērojami samazināt darbinieku skaitu, atstājot reģionos esošos darbiniekus vai pat to skaitu palielinot,» komentē RACA un Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis, atgādinot, ka arī pati VID vadība atzīst, ka Rīgā ir grūti nokomplektēt vajadzīgo darbinieku skaitu, ir liela kadru mainība, ne visiem darbiniekiem ir pietiekams izglītības līmenis un darbiniekus neapmierina saņemtais atalgojums.

Reģionu attīstības centru vadītājiem nav saprotams, kādēļ VID lauž pašreizējo praksi, kad lielākā daļa no strādājošajiem, fiziski atrodoties reģionos, varēja attālināti apstrādāt visas Latvijas teritorijas VID lietas, vienlaicīgi šādā veidā nodrošinot kvalitatīvas darba vietas reģionos.

«Uzskatām, ka ir ačgārni piedāvāt pārcelt VID darbiniekus no reģioniem uz Rīgu. Bezdarba līmenis reģionu attīstības centros jau tā ir daudz augstāks par to, kāds tas ir Rīgā. Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datu bāzi bezdarba līmenis Alūksnē - 9,9%, Gulbenē - 7,5%, Krāslavā - 11,2%, Tukumā - 6,5%, Ludzā - 17,4%, Valkā - 8,2%, Limbažos - 7,3%, Talsos - 6,5%. Bezdarba līmenis Rīgā ir 3,5%,» vēstulē raksta RACA pārstāvji.

«Iespējams, ka plānotā VID reorganizācija atvieglotu VID administratīvo pārvaldību, taču kopumā valstī un jo īpaši Latvijas reģionos tā radīs negatīvas sekas,» uztraucas reģionālo attīstības centru vadītāji, piebilstot, ka, visticamāk, VID reorganizācijas rezultātā iesaistītie darbinieki nevarēs vairs atrast darbu savā specialitātē un valstij būs jāmaksā tūkstošiem eiro šo darbinieku pārkvalifikācijai, bezdarbnieku pabalstiem, kā arī ārvalstīs dzīvojošie un strādājošie latvieši saņems jaunus biedrus savā komūnā.

Biedrība «Reģionālo attīstības centru apvienība» ir dibināta 2015.gadā ar mērķi apvienot pašvaldības, kas Nacionālajā attīstības plānā definētas par reģionālajiem attīstības centriem, lai nodrošinātu biedru sadarbību vienota viedokļa formēšanā attīstības, tiesiskajos, kā arī citos kopīgos jautājumos un biedru interešu pārstāvību attiecībās ar privātām un publiskām institūcijām valsts un starptautiskā līmenī.

Biedrībā kā dalībnieki darbojas 21 Latvijas pašvaldība - Aizkraukles novads, Alūksnes novads, Balvu novads, Bauskas novads, Cēsu novads, Dobeles novads, Gulbenes novads, Krāslavas novads, Kuldīgas novads, Limbažu novads, Līvānu novads, Ludzas novads, Madonas novads, Ogres novads, Preiļu novads, Saldus novads, Siguldas novads, Smiltenes novads, Talsu novads, Tukuma novads, Valkas novads.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu