Krasovicka dēla biznesam Jūrmalas dome vasaras kafejnīcai vietu iznomā par simbolisku summu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens /LETA

Draudzīgi uzņēmēji Jūrmalā joprojām bauda īpašu domes labvēlību. ZZS sponsors Jūlijs Krūmiņš ātri saņēmis būvatļaujas sava kvartāla celšanai, cits ziedotājs – ceļu būves firma «Liktenis» – miljoniem vērtus domes pasūtījumus. Nu jau bijušais Jūrmalas mērs Gatis Truksnis bijis draudzīgs arī pret bijušajiem «Parex bankas» īpašniekiem Valēriju Karginu un Viktoru Krasovicki. Kargins ticis pie zonējuma maiņas, lai izbūvētu parku pie savas mājas kāpās, savukārt viņa biznesa partnera Viktora Krasovicka dēla pārstāvētā pludmales kafejnīca par simbolisku samaksu tikusi pie labas vietas Bulduros, svētdien vēstīja TV3 raidījums «Nekā personīga».

Jūrmalas mēra Gata Trukšņa politiskās veiksmes pamatā bijusi pretimnākšana pilsētniekiem. Tā kā kūrorpilsētas zemei ir augsta kadastrālā vērtība, mērs piešķīra jūrmalniekiem 70% atlaides nekustamā īpašuma nodoklim, tajā skaitā arī turīgajiem ekskluzīvo ēku īpašniekiem.

Pašvaldības īpašu labvēlību izpelnījusies kafejnīca Bulduros.

«Legend Beach» ir viena no Jūrmalas dārgākajām izklaides vietām, bet tā pašvaldībai maksā nomas maksu 1200 eiro par sezonu.

Citās Jūrmalas kafejnīcās ir citas attiecības ar Jūrmalas domi - tām nomas maksa svārstās no 5000 līdz 20 000 eiro par sezonu.

Jūrmalā ir liela konkurence par iespējām pludmalē rīkot vasaras kafejnīcas. Jau otru gadu pēc kārtas pretendentus uz zemes nogabaliem nosaka izsolēs. Pilsētas centrā uz vietu pretendē pieci, septiņi tirgotāji, kas izsoles sākumcenu parasti pieckāršo.

«Legend beach» kaimiņš par savu vasaras kafejnīcu nosolījis 13 000 eiro, otrā pusē esošais individuālais uzņēmums – 10 000 gadā.

Īpaša interese bijusi par «Legend Beach» pleķi, kas atrodas blakus Valērija Kargina mājai Bulduros. Uz tā nomu pieteicās astoņi uzņēmēji, kas darbojas vasaras kafejnīcu biznesā. Izsole notika janvārī un februārī četrās kārtās.

Izsolē summa pieauga līdz 220 000 eiro, bet tad notika kaut kas neparasts - pašvaldība nevis turpināja izsoli, bet gan to pārtrauca.

Ierēdņi domes lēmumā ierakstīja, ka solīšanu turpināt nav vērts, jo tik daudz tik un tā neviens nemaksāšot. Pašvaldība nedeva iespēju noskaidrot uzvarētāju, ne arī tam samaksāt nosolīto nomas maksu.

25.maijā sarīkoja jaunu izsoli, kurā piedalījās iepriekšējais 2015.gada zemesgabala nomnieks un divi uzņēmumi, kas varētu būt savstarpēji saistīti, pieļauj «Nekā personīga». Nav ziņu, ka tie būtu strādājuši pludmales kafejnīcu biznesā.

Otrā izsole ātri bija galā, un ar 1200 eiro tajā uzvarēja SIA «Smiļga properties».

25% tajā pieder uzņēmumam, kura prokūrists ir eksbaņķiera Viktora Krasovicka dēls Georgijs. Firmas vadītāju sauc Aleksejs Zagrebeļnijs.

Bija jau maija beigas.

Dome skaidro, ka vajadzējis līdz vasarai ātrāk tikt skaidrībā, kas saimniekos zemesgabalos.

Vidējās cenas bijušas daudz zemākas par solītajiem 220 000, tādēļ bijis kaut kas jāmaina un jārīko otra izsole.

«Tā ir izsoles sākuma cena un pirmais solis kā visās normālās izsolēs. Un izsolē piedalījās, manuprāt, vairāki pretendenti. Trīs. Es nezinu, trīs vai kā, es tajā izsolē nepiedalos, ir komisija, kas to dara,» saka Jūrmalas domes priekšsēdētāja vietniece (ZZS) Rita Sproģe. Viņa vērtē, ka pašvaldības Īpašuma pārvalde līdz šim strādājusi precīzi un nekādus tādus nepareizus lēmumus viņa neesot manījusi.

«Parex» saimnieki jau pierādījuši, ka prot panākt sev ekskluzīvas tiesības Jūrmalā. Lai arī likums to liedz,

pirms daudziem gadiem Karginam izdevās Jūrmalas domē dabūt būvatļauju milzu ēkas celtniecībai tieši kāpās.

Pašvaldība baņķierim iznomāja arī apkārt esošo zemi, kuru Kargins nekavējoties apjoza ar žogu.

Savukārt Viktoram

Krasovickim izdevās panākt veselas ielas slēgšanu savā īpašumā «Villa Marta»,

lai abpus šai ielai uzbūvētie īpašumi nepaliktu sadalīti. Pretimnākšana notikusi arī šogad.

Pilsēta mainīja teritorijas plānojumu, paredzot, ka parku starp Valērija Kargina mitekli un jūru varēs apbūvēt.

Pilsēta Kargina dēla Rema uzņēmumam būvatļauju jau izsniegusi. Tomēr Jūrmalas aizsardzības biedrība administratīvajā tiesā to apstrīdējusi un

tiesa šo atļauju apturējusi.

Pludmales kafejnīca ir papildu bonuss ar Krasovicki saistītajam nekustamā īpašuma projektam piekrastē. Uzņēmēji iecerējuši izbūvēt atpūtas infrastruktūru parkā un kāpās, ja vien tiesa atjaunos būvatļauju.

Nu jau atlaistais mērs Truksnis no jautājumiem par sadarbību ar bijušajiem «Parex» baņķieriem atgaiņājas:

viņš neatceroties, ka būtu ar Karginu vai Krasovicki runājis par nogabalu iznomāšanu pludmalē, un nevēlējās skaidrot, kā Krasovicka uzņēmums tik lēti ticis pie nogabala. «Jūs man tagad prasāt, kā es varu zināt par kaut kādiem nogabaliem?! Tā bija visa izsoles procedūra,» pikti atcirtis Truksnis.

Arī šai pavasarī notikusī nomas tiesību izsole Krasovicka dēlam ir izdevīga, jo garantē tiesības ekskluzīvajā vietā par tūkstoti gadā strādāt līdz 2020.gada beigām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu