VK norāda uz problēmām Lielvārdes pašvaldības gada pārskatā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Valsts kontrole (VK) atklājusi nepilnības Lielvārdes novada pašvaldības gada pārskatā. Pašvaldības zaudējumi lēšami vismaz 3203 eiro apmērā.

Kā secināts VK revīzijas ziņojumā «Par Latvijas Republikas 2015.gada pārskatu par valsts budžeta izpildi un pašvaldību budžetiem», Lielvārdes novada pašvaldības gada pārskatā ilgtermiņa ieguldījumi nav uzrādīti pilnīgi, atbilstoši atzīti un novērtēti. To vērtība pārskata gada sākumā ir nepamatoti palielināta vismaz par 22 981 eiro, bet pārskata gada beigās - vismaz par 17 027 eiro.

VK nevar sniegt viedokli par pašvaldības 2015.gada pārskata bilances postenī «Zeme, ēkas un būves» uzrādītajiem aktīviem gada sākumā 17 517 454 eiro vērtībā un gada beigās 18 348 849 eiro vērtībā, jo nebija iespējams veikt aktīvu nolietojuma atbilstības pārbaudi.

«Pašvaldības grāmatvedības uzskaite nav organizēta tā, lai nodrošinātu visu tās īpašumā, valdījumā un turējumā esošo un piekrītošo ilgtermiņa ieguldījumu uzrādīšanu saskaņā ar attaisnojuma dokumentiem un darījuma ekonomisko būtību,» minēts revīzijas ziņojumā.

VK uzskata, ka pašvaldības vadība pretēji normatīvajā aktā noteiktajam nav izveidojusi iekšējās kontroles sistēmu darījumiem, kas saistīti ar tās kapsētu apsaimniekošanu. Tā nav ievērojusi arī normatīvajos aktos noteiktos grāmatvedības kārtošanas nosacījumus, kā rezultātā valsts budžetā nav samaksāts pievienotās vērtības nodoklis vismaz 1398 eiro apmērā. VK minējusi, ka pašvaldībai ir negūti ieņēmumi vismaz 3577 eiro apmērā un nodarīti zaudējumi vismaz 3203 eiro apmērā.

Kā ziņots, VK konstatējusi, ka daudzas pašvaldības nereti pat nezina, kādi īpašumi tām pieder, norādot, ka šādos apstākļos nevarētu būt iespējams pilnvērtīgi pārvaldīt sabiedrības īpašumu, rūpēties par tā saglabāšanu, attīstību un izmantošanu sabiedrības interesēs.

Tāpat par aktīviem 2,3 miljardu eiro vērtībā, kas veido 27% no pašvaldību aktīvu kopējās vērtības - 8,5 miljardiem eiro -, VK nevarēja noteikt nepieciešamo labojumu apmēru, jo īpašumi nav salīdzināti ar valsts reģistru datiem vai arī nebija pieejami īpašumu vērtību pamatojošie dokumenti.

Vienlaikus VK konstatējusi, ka pašvaldību gada pārskatu daļas pārējie aktīvi - 6,2 miljardi eiro - nav uzrādīti pilnīgi, atbilstoši atzīti un novērtēti.

Vienlaikus VK ir aicinājusi Valsts zemes dienestu un Tieslietu ministriju pilnveidot nekustamo īpašumu uzskaiti reglamentējošos tiesību aktus, jo pašlaik pašvaldībām ir apgrūtinoši veikt nepieciešamo salīdzināšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu