VK: Pērn valsts budžetā nav ieskaitītas kapitālsabiedrību dividendes € 3 miljonu apmērā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Pagājušajā gadā valsts budžetam secen gājuši trīs miljoni eiro, ko valsts kapitālsabiedrību meitasuzņēmumi nav samaksājuši kā dividendes savām mātes kapitālsabiedrībām, revīzijā secinājusi Valsts kontrole.

Šāda situācija radusies, neskatoties uz izveidoto maksājumu par valsts kapitāla izmantošanu administrēšanas sistēmu. Turklāt vienlaikus valsts budžetā pagājušajā gadā nepamatoti ieskaitīti 13,9 miljoni eiro tādu dividenžu ieņēmumu, kas budžetā bija jāsaņem vien nākamajā gadā.

Viens no iemesliem, kāpēc valsts budžetā nav tikuši ieskaitīti šie 3 miljoni eiro, ir normatīvajos aktos nenostiprinātais pienākums kapitālsabiedrībām pārskaitīt dividendes savām mātes kapitālsabiedrībām. Kā norāda revidenti - tas netiek darīts, pat neskatoties uz to, ka arī meitas kapitālsabiedrībās pastarpināti ir ieguldīts valsts finansējums. Līdz ar to rodas situācijas, ka valsts budžets nesaņem maksājumus par valsts kapitāla izmantošanu dividenžu veidā.

Tāpat revidenti neredz loģiku un izsekojamu saistību starp kapitālsabiedrību pienākumu iemaksāt dividendes valsts budžetā, Ministru kabineta lēmumiem atstāt dividendes kapitālsabiedrības rīcībā un lēmumiem par finansējuma piešķiršanu kapitālsabiedrībām aizdevumu, subsīdiju, dotāciju vai ieguldījumu veidā. Revīzijas atzinumā norādīts, ka šie procesi šķiet nesaistīti un lēmumi tā rezultātā ir nekonsekventi. Kā piemēru Valsts kontrole min faktu, ka 29% no dividenžu ieņēmumiem 2015.gadā tika gūti no kapitālsabiedrībām, kurām ir paredzēti 80% no kopējā valsts kapitālsabiedrību finansiālā atbalsta.

Revīzijā secināts, ka valdība pagājušajā gadā ir pieņēmusi lēmumus par atšķirīgu valstij dividendēs izmaksājamo peļņas daļu 21 valsts kapitālsabiedrībai jeb 43% no revīzijā aplūkotajām valsts kapitālsabiedrībām. Tā rezultātā 8% paredzamo dividenžu ieņēmumu jeb 11,2 miljoni eiro ir atstāti valsts kapitālsabiedrību rīcībā.

Secināts, ka valsts budžetā neiemaksāto dividenžu apjoms 2015.gadā, salīdzinot ar 2014.gadu, palielinājies par 259%.

Vienlaikus gan Valsts kontrole uzsver, ka normatīvie akti kapitāla daļu turētājam neuzliek par pienākumu izvērtēt, vai budžetā neiemaksātās dividendes tiek izlietotas tam mērķim, kā dēļ valdība ir lēmusi par atšķirīgu dividendēs izmaksājamo peļņas daļu, vai tiek atstātas kapitālsabiedrības rīcībā.

Saistībā ar kapitālsabiedrību izmaksājamām dividendēm Valsts kontrole iesaka nodrošināt, lai turpmāk kapitālsabiedrību dividenžu izmaksu un paredzamā finansējuma piešķiršanas lēmumi būtu konsekventi un pamatoti. Tāpat tiek ieteikts tiesību aktos noregulēt kapitālsabiedrību, kurās valsts kapitālsabiedrību meitu kapitālsabiedrības ir ieguvušas tiešu izšķirošo ietekmi, minimālo dividendēs izmaksājamo apmēru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu