Rosina nemainīt slieksni iepirkumu piemērošanai jaunajā Publisko iepirkumu likumā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Jaunais likumprojekts sākotnēji paredzēja izmaiņas publisko iepirkumu regulējuma piemērošanai no noteiktām līgumcenu robežvērtībām. Pašlaik spēkā esošais likums noteic, ka līdz 4000 eiro pakalpojumiem un precēm iepirkums nav jāpiemēro, bet jaunajā likumprojektā tiek rosināts šo robežvērtību pacelt līdz 10 000 eiro. Tāpat tiek rosināts pacelt robežvērtību būvdarbiem - no pašreizējiem 14 000 eiro līdz 20 000 eiro.

Priekšlikumos uz otro lasījumu deputāti Inguna Sudraba (NSL) un Ingmārs Līdaka (ZZS) rosina pašreizējo kārtību nemainīt, proti, saglabāt pašreizējo slieksni iepirkuma procedūras piemērošanai - 4000 eiro un 14 000 eiro.

Līdzīgu viedokli pauž arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), rosinot saglabāt 4000 eiro un 14 000 eiro slieksni. KNAB savu nostāju argumentē šādi: «Pildot likumā noteikto korupcijas apkarošanas funkciju, KNAB identificē iepirkuma mākslīgas sadalīšanas gadījumus ar mērķi izvairīties no publisko iepirkumu likuma piemērošanas, publiskas personas finanšu līdzekļu izšķērdēšanu, kā arī korupcijas gadījumus vienota regulējuma zemsliekšņu iepirkumos trūkuma un/vai pasūtītāja neierobežotas rīcības brīvības dēļ».

Deputātiem vēl būs jāvērtē uz otro lasījumu iesniegtos priekšlikumus.

Kā ziņots, jaunais likumprojekts tika izstrādāts, lai nodrošinātu Eiropas Savienības (ES) iepirkumu direktīvu pakotnes normu pārņemšanu nacionālajā tiesiskajā regulējumā.

Jaunais likumprojekts tika izstrādāts ar mērķi pārņemt kopējās ES direktīvas normas, kas nosaka, kā koordinēt publisko būvdarbu, piegādes un pakalpojumu līgumu slēgšanas tiesību piešķiršanas procedūru. Tāpat likumprojekts nodrošinās noteikumu pārskatīšanu un modernizēšanu, lai palielinātu publiskā sektora izdevumu efektivitāti, atvieglojot mazo un vidējo uzņēmumu piedalīšanos iepirkumos, un dotu iespēju iepirkumu rīkotājiem efektīvāk izmantot publisko iepirkumu kopēju sabiedrisko mērķu atbalstam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu