«Citadeles» kredītreitinga noteikšanas instruments rāda, ka 18% patēriņa kredīts nav pieejams

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens /LETA

Izmantojot bankas «Citadele» izstrādāto kredītreitinga noteikšanas instrumentu «manskreditreitings.lv», savu kredītspēju noteikuši turpat 25 000 iedzīvotāju. No tiem 62% noteikta laba kredītspēja, taču 18% iedzīvotāju saņēmuši uzlabojama kredītreitinga novērtējumu, tātad pašlaik viņiem patēriņa kredīts nav pieejams.

Izskatot kredītu pieteikumus, kuros banka aizdevumu atsaka, jo klientam ir vājš kredītreitings, apmēram 30% gadījumu noraidījuma iemesls ir esošie parādi, kas ir reģistrēti kādā no parādnieku reģistriem. Vēl 30% gadījumu patēriņa kredīts tiek atteikts, jo pretendentam nav pietiekami lieli ienākumi, paziņojumā medijiem skaidro bankas «Citadele» valdes locekle Santa Purgaile. Viņa atzīmē, ka tiek ņemti vērā tikai oficiāli ienākumi. Savukārt vēl 25% gadījumu atteikums izsniegt patēriņa kredītu saistīts ar faktu, ka cilvēkam jau ir pārāk lielas kredītsaistības. Ja jau 40% no kopējiem ienākumiem nepieciešami kredītmaksājumu veikšanai, jaunas saistības uzņemties nevarēs.

«Citadele» šovasar ieviesa kredītspējas noteikšanas instrumentu, kas ikvienam iedzīvotājam dod iespēju interneta vietnē «manskreditreitings.lv» novērtēt savu kredītspēju. Jaunais instruments iedzīvotājiem dod iespēju arī uzzināt, kādus faktorus un parametrus bankas ņem vērā, veidojot kredīta piedāvājumu.

Ieviešot kredītreitingu un balstoties uz to finansējuma izsniegšanā, banka «Citadele» atteikusies no vienotas procentu likmes patēriņa kreditēšanā. Tā vietā iedzīvotājiem tiek piedāvāta iespēja saņemt individuālu piedāvājumu, kur procentu likme pamatos ir balstīta uz konkrētā cilvēka finanšu disciplīnu.

Labs kredītreitinga novērtējums nozīmē, ka, vēršoties bankā pēc patēriņa kredīta, cilvēks saņems arī zemas procentu likmes piedāvājumu 12-26% robežās. Ļoti labu kredītreitinga novērtējumu saņēmuši 9% iedzīvotāju, bet vidēju - 10%. Ļoti laba kredītreitinga gadījumā cilvēks patēriņa kredītu var saņemt ar procenta likmi no 9% līdz 13%.

Kredītreitings veidojas, izvērtējot un pēc īpašas formulas summējot kopā dažādus kritērijus. Kredītu un rēķinu maksājumi nav kavēti, ienākumi ir regulāri un oficiāli, nav pārāk lielas kredītsaistības - tie ir galvenie kritēriji, kas ir laba kredītreitinga pamatā. Tāpat kredītreitingu pozitīvi ietekmē vecums, piemēram, kredītņēmēji vecumā no 36 gadiem caurmērā ir ievērojami atbildīgāki nekā jaunāki cilvēki. Nosakot kredītreitingu, banka stingri vērtē, vai pēdējo divu gadu laikā cilvēkam ir bijuši kādi kavēti maksājumi piedziņas kompāniju un Latvijas Bankas reģistros. Ja parāds ir bijis senāk nekā pirms diviem gadiem, kredītreitings būs labāks nekā nesenam parādniekam un pašreizējam parādniekam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu