Atklāj būtisku kļūdu par Eiropas naudu būvētajā ūdenssaimniecības projektā Rīgā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Rīgā ar Eiropas Kohēzijas fonda atbalstu 2005.gadā sākās ūdenssaimniecības modernizācija - desmitiem kilometru garumā tika izbūvēti jauni ūdensvadi, lai iedzīvotājiem sniegtu kvalitatīvākus pakalpojumus un jaunās komunikācijas kalpotu ilgu laiku. Tomēr kāds ikdienišķs strīds atklājis būtisku kļūdu «Rīgas ūdens» daudzmiljonu projektā - Mežaparkā nav demontēts vēsturiskais ūdensvads, kā tas ieplānots, un iedzīvotājus soda par neeksistējošu pārkāpumu, svētdien vēstīja TV3 raidījums «Nekā personīga».

Vērienīgo ūdenssaimniecības modernizācijas projektu Rīgā sāka 2005.gadā. Pirmās divas kārtas izmaksāja vairāk nekā 30 miljonus eiro, no kuriem lielāko daļu sedza Eiropa, bet pārējo Rīgas dome un tās uzņēmums «Rīgas ūdens». Projektu sāka, kad mēra amatā vēl bija «Jaunā laika» pārstāvis Aivars Aksenoks, bet darbus nodeva, kad domē jau saimniekoja tēvzemieši.

Jaunos ūdensvadus Mežaparkā par Eiropas miljoniem pabeidza jau pirms desmit gadiem. Mežaparka iedzīvotāja Vizma Sirmā tā atskaņas sajutusi tikai tagad - pašvaldības uzņēmums

«Rīgas ūdens» rīdzinieci sūdz tiesā, jo uzskata, ka viņa patvaļīgi pievienojusies pilsētas kanalizācijas tīklam.

Par to «Rīgas ūdens» pieprasa samaksāt 3711 eiro kompensāciju

Sirmās ģimene īpašumu Visbijas prospektā iegādājās 2002.gadā, trīs gadus pirms jauno ūdensvadu izbūves. Sāka mājas rekonstrukciju un saņēma būvatļauju; projektu saskaņoja ar visām pašvaldības iestādēm, tajā skaitā arī ar «Rīgas ūdeni».

Uzņēmumam nebija pretenziju, ka māju Visbijas ielā pievieno pagājušā gadsimta sākumā izbūvētajam pilsētas ūdensvadam

Mežaparkā, ja vien Sirmās ģimene uzstāda savas attīrīšanas iekārtas. Tas arī tika izdarīts.

Par Eiropas līdzekļiem vēlāk izbūvētajam jaunajam ūdenstīklam ģimene pieslēgties neredzēja jēgu - par attīrīšanas iekārtām bija iztērēta ne maza nauda un Sirmās ģimene domāja, ka dokumenti ir kārtībā.

Šobrīd «Rīgas ūdens» tā nedomā. Uzņēmums neatzīst, ka vēsturiskais ūdensvads kalpoja arī kanalizācijai un Sirmās ģimene izmantoja tieši to. Uzņēmums ģimenei pieprasa uzrādīt 14 gadus senu attīrīšanas iekārtu ekspluatācijas dokumentu.

Savus savulaik dotos saskaņojumus tieši šādam pieslēguma risinājumam «Rīgas ūdenī» vairs negrib atzīt.

«Vēl viens pierādījums tam, ka pieslēgums pilsētas kanalizācijas vadam ir eksistējis, pirms «Rīgas ūdens» izbūvēja jauno kanalizācijas vadu, ir 2002.gadā izstrādātais gāzes projekts, kura darbi ir nodoti ekspluatācijā un kur skaidri redzam, ka kanalizācijas vads ir eksistējošs. Te ir kanalizācijas vads, un te pieslēgums, kas iet klāt mūsu mājai,» norāda Vizmas Sirmās dēls Mareks Polozkovs.

Vizma Sirmā centusies saprast «Rīgas ūdens» pretenziju būtību un vairākkārt tikusies ar pašvaldības uzņēmuma darbiniekiem. «Tā vadītāja mums teica, ka noorganizēs tādu tikšanos un viņa parādīs, ka vecais ūdensvads neeksistē, bet tāda tikšanās tā arī nenotika,» stāsta Sirmā.

Un ir skaidrs, kāpēc šādas tikšanās nebija.

«Rīgas ūdens» nevēlas, ka atklājas, ka Mežaparkā joprojām eksistē divi ūdensvadi. Veco uzņēmumam bija jālikvidē, izbūvējot jaunās komunikācijas, -

to paredzēja Eiropas finansētais projekts. Taču tas nenotika. «Rīgas ūdenī» Aivars Zants pie šā projekta strādājis jau no pašas pirmās dienas, bet nu viņš vairs neatceras, vai vēsturisko ūdensvadu Mežaparkā likvidēja vai ne: «Šobrīd pie šī galda es jums nemāku momentāni atbildēt, vai tā komunikācija tika demontēta. Pagājuši vairāk nekā 10 gadi. Jāskatās ir būvnieka izpildītajos darba apjomos. Pēc topogrāfijas parādās, ka tāds vads tomēr eksistē.»

Neatkarīgs būvinžienieris Sergejs Meierovics sniedzis atzinumu, ka Sirmās ģimenes izmantotais pieslēgums bijis likumīgs.

Viņš «Rīgas ūdens» saimniekošanas stilu sauc par miljonu ierakšanu zemē. Jaunākā informācija liecina, ka tikai puse Mežaparka māju pieslēgušās par Eiropas naudu izbūvētajiem ūdenstīkliem.

Ja pirms 84 gadiem būvētais vads būtu likvidēts, kā to paredzēja tehniskais projekts, jaunie ūdensvadi nestāvētu dīkā.

Valsts kontrole ar Eiropas Kohēzijas fonda līdzfinansējumu tapušā vērienīgā ūdenssaimniecības projekta lietderību nav pārbaudījusi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu