Publisko iepirkumu likumprojektu neskatīs steidzamības kārtā; prognozē daudz priekšlikumu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija šodien nolēma jauno Publisko iepirkumu likumprojektu tomēr neskatīt steidzamības kārtā, kā to bija lūgusi valdība.

Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Edgars Putra (ZZS) sēdē lūdza deputātus skatīt likumprojektu raiti un atzīt to par steidzamu, ņemot vērā, ka Latvija kavējas ar Eiropas Savienības (ES) iepirkumu direktīvu pakotnes normu pārņemšanu. Iecerēts jauno likumu Saeimā apstiprināt līdz gada beigām.

Deputāti prognozēja daudz priekšlikumu likumprojekta izskatīšanā tālākajos lasījumos gan no pašvaldībām, gan nevalstiskajām organizācijām. Tāpēc nolemts likumprojektu skatīt ierastajā kārtībā - trijos lasījumos.

ZZS deputāts Ingmārs Līdaka neizslēdza iespēju, ka priekšlikumu skaits likumprojektam varētu būt mērojams simtos, ņemot vērā plašās diskusijas valdībā, tāpēc jauno regulējumu nedrīkst skatīt sasteigti.

Likumprojektu skatīt ierastajā kārtībā aicināja arī vairākas nevalstiskās organizācijas, tostarp Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera un Latvijas Darba devēju konfederācija. Uzņēmēji prognozēja diskusijas par depozīta sistēmas ieviešanu, izslēgšanas noteikumiem, kā arī citiem jautājumiem.

Savukārt Latvijas Pašvaldību savienība pauda bažas, ka jaunais regulējums būtiski palielinās birokrātisko slogo «nopietnos iepirkumos» tāpēc, ka vajadzēs strādāt ar lielāku dokumentācijas apmēru, iesaistīt vairāk ekspertu, veikt vairāk pārbaužu.

Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētājs Romāns Naudiņš (VL-TB/LNNK) aicināja nevalstiskās organizācijas un pašvaldības runāt ar deputātiem, nevis paust iebildumus vai idejas saistībā ar jauno regulējumu komisijai adresētās vēstulēs, lai tādējādi darbs notiktu jau ar konkrētiem priekšlikumiem likumprojektā.

Saeimas komisija pirmajā lasījumā atbalstīja jauno Publisko iepirkumu likumprojektu. Lai straujāk virzītos uz priekšu ar likumprojekta apstiprināšanu, Tautsaimniecības komisija lūgs šo likumprojektu iekļaut jau rītdienas, 15.septembra, Saeimas plenārsēdes darba kārtībā. Par priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam paredzēts noteikt divas nedēļas.

Kā ziņots, Saeima sākusi vērtēt jaunā Publiskā iepirkuma likuma projektu, kas cita starpā paredz nepiemērot iepirkuma procedūru iepirkumiem līdz 10 000 eiro. Pašlaik spēkā esošā likuma redakcija paredz, ka iepirkumi nav jārīko, ja šī summa nepārsniedz 4000 eiro.

Iepriekš valdībā saistībā ar Publisko iepirkumu likumu vienošanās vēl nebija panākta par diviem jautājumiem - depozīta regulējumu, jo Tieslietu ministrijai vēl ir iebildumi pret Finanšu ministrijas (FM) piedāvāto formulējumu, kā arī par grozījumu apmēru līgumos.

Likumprojekts tika izstrādāts, lai nodrošinātu ES iepirkumu direktīvu pakotnes normu pārņemšanu nacionālajā tiesiskajā regulējumā. FM piebilst, ka laikā līdz likuma pieņemšanai neviena iepirkuma veikšana nav apdraudēta vai aizliegta. Papildus FM ir atradusi risinājumu direktīvu būtisko normu pārņemšanas ātrākai virzībai un pieņemšanai. Jau šobrīd ir izstrādāti grozījumi Publisko iepirkumu likumā un grozījumi Sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju iepirkumu likumā ar mērķi nodrošināt direktīvās noteikto obligāto normu pārņemšanu, tādējādi dodot iespēju jauno likumprojektu virzību turpmāk nesaistīt ar direktīvās noteikto obligāto normu pārņemšanu.

Jaunais likumprojekts tika izstrādāts ar mērķi pārņemt kopējās ES direktīvas normas, kas nosaka, kā koordinēt publisko būvdarbu, piegādes un pakalpojumu līgumu slēgšanas tiesību piešķiršanas procedūru. Tāpat likumprojekts nodrošinās noteikumu pārskatīšanu un modernizēšanu, lai palielinātu publiskā sektora izdevumu efektivitāti, atvieglojot mazo un vidējo uzņēmumu piedalīšanos iepirkumos, un dotu iespēju iepirkumu rīkotājiem efektīvāk izmantot publisko iepirkumu kopēju sabiedrisko mērķu atbalstam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu