EK apstiprina 187 miljonu piešķiršanu gāzesvada «Balticconnector» izbūvei starp Igauniju un Somiju

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/LETA

Eiropas Komisija (EK) trešdien apstiprināja lēmumu piešķirt 187,5 miljonu eiro līdzfinansējumu gāzesvada «Balticconnector» izbūvei starp Igauniju un Somiju, kas būtu pirmais gāzesvads starp abām valstīm. Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis šo EK ierosinājumu atbalstīja jau jūlija vidū.

Igaunijas valstij piederošais gāzes tīkla sistēmas administrators «Elering Gaas» kopā ar Somijas valstij piederošo kompāniju «Baltic Connector» vēlējās saņemt ES līdzfinansējumu 75% apmērā no projekta kopējām izmaksām, kas sasniedz 250 miljonus eiro. EK prasīto līdzfinansējumu apstiprinājusi pilnā apmērā.

Vienlaikus ar 18,6 miljoniem eiro finansiāli atbalstīts Igaunijas un Latvijas starpsavienojums, kas uzlabos piekļuvi gāzes krātuvei Inčukalnā, palīdzēs dažādot dabasgāzes pārvades tīklu Baltijas jūras reģionā un turpinās uzlabot «Balticconnector» projekta iespējas, norādījusi EK.

Iepriekš EK piešķīra 5,4 miljonus eiro izpētes darbiem, kas jāveic saistībā ar «Baticconnector» projektu. Pieteikums ES līdzfinansējumam tika iesniegts aprīlī, šā gada pirmajā Eiropas Infrastruktūras savienošanas instrumenta (CEF) pieteikumu iesniegšanas kārtā.

Gāzesvadu «Balticconnector» plānots pabeigt 2019.gadā. Šis starpsavienojums ir priekšnosacījums, lai izveidotu vienotu Igaunijas un Somijas gāzes tirgu, kā arī uzlabotu gāzes piegāžu drošību reģionā. «Balticconnector» ļaus starp Igaunijas un Somijas gāzes pārvades tīkliem transportēt līdz 7,2 miljoniem kubikmetru gāzes dienā.

Otrā CEF pieteikumu kārta, kurā varētu sadalīt 600 miljonus eiro, turpināsies līdz 8.novembrim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu