ES stresa testā par vājāko atzīta pasaulē vecāka banka BMPS

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/LETA

Pasaulē vecākā banka - Itālijas «Banca Monte dei Paschi di Siena» (BMPS) - atzīta par vājāko Eiropas Savienības (ES) jaunākajā tā dēvētajā stresa testā, kurā gan secināts, ka banku sektors kopumā ir veselīgs.

Eiropas Banku iestādes (EBA) izstrādātajā ekonomikas satricinājumu scenārijā BMPS pamatkapitāla pietiekamības rādītājs līdz 2018.gadam samazinātos par 14,23%.

Tādējādi BMPS pamatkapitāla pietiekamības rādītājs nokristos līdz mīnus 2,23%, tai esot vienīgai no 51 pārbaudītās bankas ar negatīvu rādītāju.

Neilgi pirms jaunākā stresa testa rezultātu publicēšanas BMPS paziņoja par glābšanas plāna īstenošanu, lai risinātu tā dēvēto slikto kredītu problēmu, kas negatīvi ietekmējusi banku.

Daļa analītiķu uzskata, ka bankas slikto kredītu problēma var izraisīt banku krīzi Itālijā un satricinājumu visā eirozonā.

Tikmēr par otru vājāko banku stresa testā atzīta «Allied Irish Banks», kuras pamatkapitāla pietiekamības rādītājs nokristos par 8,47%.

Savukārt Vācijas «Deutsche Bank» rādītājs samazinātos par 5,4%, bet Lielbritānijas «Royal Bank of Scotland» - par 7,46%.

Kopumā stresa testā konstatēts, ka banku sektora vidējais pamatkapitāla pietiekamības rādītājs pērn veidoja 13,2%. Nelabvēlīgo ekonomikas apstākļu scenārijā tas līdz 2018.gada beigām samazinātos līdz 9,4%.

Šajā stresa testā tika pieņemts scenārijs, ka ES ekonomika šogad samazinātos par 1,2%, 1,3% nākamgad, bet 2018.gadā palielinātos par 0,7%.

Komentējot šos rezultātus, Eiropas Centrālā banka norāda, ka eirozonas bankas uzlabojušas savu izturību pret satricinājumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu