Pirmajā pusgadā Latvijā konstatēts ap 650 viltotu eiro naudaszīmju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Šī gada pirmajā pusē Latvijā konstatēts ap 650 viltotu eiro naudas zīmju, liecina Latvijas Bankas apkopotā informācija.

Tai skaitā ir 120 viltotas monētas un 530 viltotas banknotes. Šie dati gan vēl var tikt koriģēti, jo daļa atklāto viltojumu atrodas ekspertīzē, skaidro Latvijas Bankas naudas drošības un tehnoloģiju eksperts Andris Tauriņš.

2015.gadā atklāto viltojumu skaitlis bija nedaudz vairāk nekā 1480, un tas ir nedaudz zemāks skaits nekā 2014.gadā, kad tika konstatētas 1550 viltotas naudaszīmes.

Latvijas Banka informē, ka šā gada pirmajā pusgadā naudas drošības situācija uzlabojās gan Latvijā, gan eirozonā kopumā. Latvija joprojām ir starp tām piecām eirozonas valstīm (kopā ar Somiju, Igauniju, Lietuvu un Slovākiju), kurās ir vismazākais viltojumu skaits - gan absolūtos skaitļos, gan rēķinot pret iedzīvotāju skaitu un/vai naudu apgrozībā.

Jaunākais Eirosistēmas pārskats liecina, ka eirozonā kopumā šogad pirmajā pusgadā konstatēts aptuveni 331 000 viltotu eiro banknošu, salīdzinot ar 445 000 pērn otrajā pusgadā un 454 000 pērn pirmajā pusgadā.

Šī gada sākumā Latvijā izplatītākie bija 50 eiro nomināla naudas zīmju viltojumi, kam sekoja divas eiro monētas un 20 eiro banknotes. Apgrozībā bieži izmantoto 5 un 10 eiro nomināla naudas zīmju viltojumu skaits bija niecīgs. Eirozonā kopumā visbiežāk viltotās banknotes bija ar 50 eiro nominālu (48,2% no viltojumu skaita), kam sekoja 20 eiro banknotes (31,6%) un 100 eiro banknotes (11,1%).

Eirozonā viltojumu skaits pret banknošu daudzumu apgrozībā ir niecīgs - šā gada pirmajā pusgadā 331 000 viltojumu pret 18,5 miljardiem īstu banknošu (mazāk nekā 0.0018%).

Eirozonas centrālās bankas turpina darbu pie naudas drošības un dizaina uzlabošanas. Šovasar publikai pirmo reizi tika parādīta Eiropas sērijas 50 eiro banknote, kas apgrozībā nonāks 2017.gada 4. aprīlī, apgrūtinot naudas viltotāju dzīvi. Jaunā 50 eiro banknote papildinās jau ierastās piecu, 10 un 20 eiro nominālu banknotes ar atjaunotu dizainu un uzlabotām drošības pazīmēm.

Latvijas Banka vērš uzmanību, ka gan eiro monētas, gan banknotes ir labi aizsargātas pret viltošanu, tomēr tas nenozīmē, ka cilvēki var zaudēt modrību. Iedzīvotāji un uzņēmēji aicināti iepazīt naudas zīmju dizainu un drošības pazīmes - viltojumu kvalitāte (it īpaši monētām) pārsvarā ir zema, un pietiek aptaustīt, apskatīt un pagrozīt banknoti vai aplūkot rūpīgāk monētu, lai atpazītu viltotu naudas zīmi.

Aizdomu gadījumā naudas zīmes var nodot īstuma pārbaudei Latvijas Bankas kasēs Rīgā, K.Valdemāra ielā 1B, filiālē Liepājā, Teātra ielā 3, kā arī tuvākajā policijas iecirknī.

Jūlijā Latvijas Bankā darbu āka vienotais naudas pārbaudes centrs. Ja iepriekš naudas viltojumu pārbaudes tika veiktas gan Latvijas Bankā, gan policijas struktūrās, tagad visa aizdomīgā nauda nonāk Latvijas Bankas naudas laboratorijā, kur tiek veiktas visas eiro un citu valūtu banknošu un monētu ar viltojumu pazīmēm pārbaudes.

Lēmums apvienot naudas viltojumu pārbaudes funkcijas vienā institūcijā - Latvijas Bankā - pieņemts, lai nodrošinātu efektīvu cīņu ar naudas viltošanu, veicinātu eiro viltojumu savlaicīgu atklāšanu, veiktu efektīvāku identifikāciju un analīzi, kā arī nodrošinātu ātru informācijas apriti par viltojumiem. Šo darbību optimizācija ļaus Latvijai efektīvāk pildīt savas starptautiskās saistības naudas drošības jomā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu