Latvijas Bankā liela iedzīvotāju interese par jauno €2 monētu ar govs attēlu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

«Cilvēku interese par jauno 2 eiro piemiņas monētu, kā ierasts, ir liela. Šorīt neilgi pirms atvēršanas Latvijas Bankas kasēs bija izveidojusies vairāk nekā 100 cilvēku rinda. Pirmie interesenti bankas telpās tika ielaisti jau neilgi pēc plkst.6,» pastāstīja Latvijas Bankas preses sekretārs Jānis Silakalns.

Latvijas Banka otrdien, 19.jūlijā, laida apgrozībā 2 eiro piemiņas monētu ar govs attēlu. Jaunās 2 eiro piemiņas monētas «Latvijas brūnā» tirāža ir viens miljons eksemplāru. «Latvijas Bankas pieredze liecina, ka šāda tirāža ir pietiekama, lai monētas apmaiņai pietiktu visiem interesentiem vismaz vairākas nedēļas, piemēram, Latvijas Bankas kasēs apmaiņai joprojām pieejamas 2 eiro piemiņas monētas ar stārķa attēlu,» norādīja Silakalns.

Viņš arī informēja, ka vienlaikus 10 tūkstošus monētu ir iespējams iegādāties «Brilliant Uncirculated» kvalitātē īpašā suvenīriesaiņojumā (cena Latvijas Bankas kasēs – 7,30 eiro), kā arī ir pieejami 5000 īpaši eiro apgrozības monētu komplekti ar astoņām Latvijas eiro apgrozības monētām un piemiņas monētu ar govs atveidu «Brilliant Uncirculated» kvalitātē (cena Latvijas Bankas kasēs – 25 eiro).

Jaunajās 2 eiro piemiņas monētā pārdzimis mākslinieku Gunāra Lūša un Jāņa Strupuļa veidotais govs tēls, kas kā zemes un lauku simbols ilgus gadus rotāja 2 latu apgrozības monētas. Jaunās 2 eiro monētas kaltas Lietuvas kaltuvē «Lietuvos monetų kalykla».

Jaunās 2 eiro piemiņas monētas ar govs attēlu ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijā un citās eiro zonas dalībvalstīs.

Šogad plānots laist apgrozībā arī 2 eiro piemiņas monētu «Vidzeme», kas ievadīs valsts simtgadei veltīto piemiņas monētu sēriju.

Katru gadu ikviena eiro zonas valsts var izlaist divas divu eiro piemiņas monētas, kas veltītas valsts, Eiropas vai pasaules nozīmes notikumiem. Papildus tam visas eiro zonas valstis kopā var izlaist vēl vienu divu eiro monētu kādas kopējas ES valstu tēmas ietvaros. Piemiņas monētām ir tādas pašas iezīmes kā parastajām divu eiro apgrozības monētām, bet pusē ar attiecīgās valsts veidoto simboliku uz tām attēlots piemiņas motīvs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu