Vējonis aicina izveidot tiešo avioreisu starp Latviju un Ķīnu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Valsts prezidenta kanceleja

Straujākai tūrisma nozares sadarbībai starp Latviju un Ķīnu lielu ieguldījumu dotu tiešā avioreisa izveidošana starp abām valstīm, tiekoties ar Ķīnas Ministru prezidentu Li Kecjanu, pauda Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Tāpat Vējonis uzsvēra, ka Ķīna ir viens no pievilcīgākajiem Latvijas preču un pakalpojumu galamērķiem, kam ir liels potenciāls.

Valsts prezidents atzina, ka pastāvīgi pieaug tūristu skaits, kas no Ķīnas apmeklē Latviju un otrādi, tāpēc straujākai attīstībai nepieciešams veicināt gaisa satiksmi starp Latviju un Ķīnu. Tomēr vislielāko ieguldījumu dotu tiešā avioreisa izveidošana starp abām valstīm. Tāpat nozīmīgas būtu iespējamās Ķīnas investīcijas nacionālajā aviokompānijā «airBaltic», paudis Vējonis.

Abi politiķi tikušies Āzijas – Eiropas sanāksmes (ASEM) 11. samita laikā Ulanbatorā, Mongolijā, un pārrunājuši Latvijas un Ķīnas iespējas palielināt savstarpējo ekonomisko sadarbību, kas strauji attīstījusies pēdējo gadu laikā. Vējonis norādīja, ka Latvijas prioritātes ir transporta un loģistikas nozare, investīciju piesaiste infrastruktūras projektiem, tirdzniecības sakaru attīstība, kā arī tūrisms.

Vējonis pauda, ka Ķīna ir viens no pievilcīgākajiem tirgiem, ar lielu potenciālu, ko apliecina arī tas, ka pēdējā gada laikā preču tirdzniecības apgrozījums starp abām valstīm pieaudzis par 13 procentiem. Ķīna arī ir Latvijas lielākais tirdzniecības partneris Austrumāzijā. «Centrālās un Austrumeiropas valstu un Ķīnas sadarbības formāts «16 + 1» ir labs instruments mūsu sadarbībai. Tas papildina gan abu valstu divpusējo sadarbību, gan kopīgo Eiropas Savienības un Ķīnas dialogu Stratēģiskās partnerības ietvaros,» sacīja Latvijas prezidents.

Tikšanās noslēgumā Vējonis arī pauda gandarījumu par Latvijas iespēju šā gada novembrī rīkot piekto «16 + 1» valdību vadītāju samitu un to pavadošo biznesa forumu, kā arī gaidāmo divpusējo oficiālo Ķīnas premjerministra vizīti Latvijā samita laikā, kad varētu tikt arī parakstīts memorands par visaptverošu sadarbību iniciatīvas «One Belt, One Road» ietvaros, iekļaujot šajā iniciatīvā arī Latvijas transporta koridoru.

Samitā «ASEM 20 gadi: partnerība nākotnei, attīstot savienojamību», kas Mongolijas galvaspilsētā Ulanbatorā notiek no 13.līdz 17. jūlijam, piedalās 51 Eiropas un Āzijas valstu un valdību vadītājs, kā arī ES augstākās amatpersonas. Samitā tiek izvērtēts 20 gadu laikā sasniegtais politiskajā, ekonomiskajā, sociālajā, kultūras un cilvēku sakaru jomā. Iecerēts pārrunāt Āzijas un Eiropas savienojamības aspektus, darba metodes, nākotnes perspektīvas, kā arī diskutēt par klimata izmaiņām, ilgtspējīgu attīstību, daudzpusēju tirdzniecības sistēmu, katastrofu seku novēršanu un menedžmentu, enerģijas drošību, pārtikas drošību un citiem jautājumiem.

ASEM izveidots 1996.gadā kā Eiropas un Āzijas dialoga un sadarbības forums. Ik pēc diviem gadiem ASEM valstu un valdību vadītāji tiekas samitā, lai noteiktu ASEM prioritātes. Šie samiti notiek pārmaiņus Āzijā un Eiropā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu