Avoti: EK atliks Spānijas un Portugāles sodīšanu par budžeta pārtēriņu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Eiropas Savienība (ES), domājams, uz trim nedēļām atliks lēmuma pieņemšanu par Spānijas un Portugāles sodīšanu, jo abas valstis pērn nav izpildījušas savas saistības budžeta deficīta samazināšanā, pirmdien vēsta avoti Briselē.

Iepriekš tika sagaidīts, ka Eiropas Komisija (EK) savu lēmumu paziņos jau otrdien.

Lēmuma pieņemšana jau iepriekš tika atlikta, lai nogaidītu, kamēr 26.jūnijā notiks Spānijas parlamenta vēlēšanas, taču tagad lēmums tiks atlikts vēlreiz, kamēr ES tiks skaidrībā ar problēmām, kuras izraisījis britu balsojums par izstāšanos no bloka.

«Galvenais Eiropas Komisijas mērķis ir nevis sodīt, bet mudināt valstis rast risinājumus savu saistību ievērošanai,» sarunā ar aģentūru AFP izteicās viens no avotiem, kas vēlējās palikt anonīms.

Viņš piebilda, ka tagad atbildība atkal tiks novirzīta uz dalībvalstu finanšu ministriem, kuri tiksies 12.jūlijā, lai lemtu par turpmāko rīcību.

Sagaidāms, ka ministri dos Spānijai un Portugālei vēl desmit dienas, lai iesniegtu savus plānus situācijas atrisināšanai, un EK lēmums attiecīgi gaidāms 27.jūlijā.

Līdz šim EK vēl nav piemērojusi sankcijas par dalībvalstu finanšu disciplīnas pārkāpumiem, taču ES digitālās ekonomikas komisārs Ginters Etingers, kurš pārstāv Vāciju, pirmdien sniegtā intervijā uzstājis, ka Madride un Lisabona ir jāsoda par nespēju pildīt savu apņemšanos iegrožot budžeta tēriņus.

«Neviena no abām valstīm nav izpildījusi savas budžeta saistības, kuras pašas sev uzstādījušas,» sarunā ar laikrakstu «Bild» norādīja Etingers. «Domāju, ka ES komisijas budžeta noteikumu ticamības uzturēšanai mums pret Spāniju un Portugāli jāvērš sankcijas.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu