Apskats: mārciņas vērtība turpina kritumu, arī citas valūtas jūt referenduma ietekmi

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Aizvadītajā nedēļā pasaules valūtu tirgos turpinājās Lielbritānijas referenduma par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) radītās sekas - Lielbritānijas mārciņas kurss turpināja sarukt, bet pārējās lielās valūtas ietekmēja prognozes par referenduma ietekmi uz globālo ekonomiku.

Ja pagājušās nedēļas piektdienā, kad kļuva zināms, ka vairums britu referendumā ir nobalsojuši par izstāšanos no ES, mārciņa pret ASV dolāru zaudēja 8,1% vērtības, tad šīs nedēļas laikā tās kurss ir samazinājies par vēl 3%.

Valūtu tirgotājus uzmanīgus darīja arī Anglijas Bankas vadītāja Marka Kērnija brīdinājums, ka Lielbritānijas vēlētāju lēmums ir atnesis ilgtermiņa ekonomisko nedrošību,

kas var kādu laiku negatīvi ietekmēt Lielbritānijas ekonomikas izredzes. «Pēc manām domām, (..) ekonomikas prognoze ir pasliktinājusies un vasarā, visticamāk, būs nepieciešams mīkstināt monetāro politiku,» viņš piebilda, pastiprinot bažas par iespējamo procentu likmju samazināšanu.

«Lielākā zaudētāja no referenduma iznākuma valūtu frontē bija mārciņa. Eiro cena mārciņās šonedēļ ir aptuveni 8% augstāka nekā Jāņu naktī. Mārciņas vērtība pret dolāru nokritusi vairāk nekā 9% un nedēļas sākumā atradās pēdējo reizi astoņdesmito gadu vidū redzētajos cenu līmeņos. Starptautiskā reitingu aģentūra «Standard and Poor's» šonedēļ pazemināja Lielbritānijas reitingu uz AA ar negatīvu nākotnes redzējumu.

Turpmākā cenu uzvedība ir atkarīga no Lielbritānijas valdības rīcības. Jo skaidrāki ir nākamie soļi, jo vieglāk vismaz aptuveni aprēķināt to potenciālo ietekmi uz finanšu tirgu.

Neskaidrība tikai samazina tirgus dalībnieku riska apetīti un liek tiem mukt prom no riskantiem aktīviem – šajā gadījumā zaudētāji ir mārciņa, eiro, Eiropas Savienības vērtspapīri, bet cena var augt dolāram, jenai, Šveices frankam (kam šķēršļus liek Šveices centrālā banka) un zeltam,» norāda «SEB Bankas» Finanšu tirgus pārvaldes vadītājs Andris Lāriņš.

Starptautiskā reitingu aģentūra «Standard and Poor's» ceturtdien par vienu pakāpi - līdz «AA» no «AA+» līmeņa - samazināja arī Eiropas Savienības kredītreitingu, lēmumu pamatojot ar to, ka pēc Lielbritānijas referenduma par izstāšanos no bloka tā situācija ir kļuvusi nenoteiktāka.

Tāpat eirozona turpina mocīties ar zemiem inflācijas rādītājiem - jūnijā gada izteiksmē reģistrēta inflācija 0,1% apmērā. Tas gan ir nedaudz labāk nekā maijā reģistrētā 0,1% deflācija.

«Neskaitot mārciņas vērtības kritumu, eiro un Eiropas vērtspapīru tirgus ir zaudētājos, jo neskaidrība par Lielbritānijas turpmākajiem soļiem investoriem nepatīk, kas uzturēs augstu cenu svārstīgumu un saglabās piesardzīgu attieksmi pret Eiropas Savienības finanšu tirgu kopumā,» piebilda Lāriņš.

Vienlaikus ASV dolāram augstāk neļauj pakāpties fakts, ka

pēc Lielbritānijas referenduma lielākā daļa tirgus dalībnieku ir zaudējuši cerības šogad sagaidīt nākamo ASV Federatīvo Rezervju sistēmas lēmumu par procenta likmju celšanu.

«Rublis cauri tirgus satricinājumiem šoreiz izgājis ar vērtības kāpumu. Krievijas centrālās bankas ārvalstu valūtu rezerves pēdējā nedēļā atkal nedaudz pieaugušas. Rublim atbalstu nedēļas vidū deva naftas produktu cenu kāpums un eksportētāju rubļu pirkumi nodokļu nomaksai. Ceturtdien šis pozitīvais efekts gan izplēnēja un eiro pavisam nelielu daļu zaudējumu atguva,» stāstīja Lāriņš. Piektdien par vienu eiro maksāja 71,03 rubļus, bet par vienu ASV dolāru - 63,77 rubļus

Nedēļa sākās ar to, ka pirmdien ASV dolāra vērtība attiecībā pret eiro pieauga par 0,83% līdz 1,1025 dolāriem par eiro. ASV dolāra vērtība attiecībā pret Lielbritānijas mārciņu kāpa par 3,32% līdz 1,3225 dolāriem par mārciņu, bet attiecībā pret Japānas jenu samazinājās par 0,22% līdz 102,00 jenām par dolāru.

ASV dolāra vērtība attiecībā pret eiro otrdien saruka par 0,36% līdz 1,1065 dolāriem par eiro, bet pret Lielbritānijas mārciņu kritās par 0,90% līdz 1,3344 dolāriem par mārciņu. ASV dolāra vērtība attiecībā pret Japānas jenu palielinājās par 0,74% līdz 102,75 jenām par dolāru.

Trešdien ASV dolāra vērtība attiecībā pret eiro trešdien saruka par 0,54% līdz 1,1125 dolāriem par eiro. ASV dolāra vērtība attiecībā pret Lielbritānijas mārciņu kritās par 0,64% līdz 1,3429 dolāriem par mārciņu. ASV dolāra vērtība attiecībā pret Japānas jenu palielinājās par 0,08% līdz 102,83 jenām par dolāru.

ASV dolāra vērtība attiecībā pret eiro ceturtdien pieauga par 0,17% līdz 1,1106 dolāriem par eiro. ASV dolāra vērtība attiecībā pret Lielbritānijas mārciņu kāpa par 0,88% līdz 1,3311 dolāriem par mārciņu, bet attiecībā pret Japānas jenu palielinājās par 0,36% līdz 103,2 jenām par dolāru.

Piektdien par vienu eiro maksāja 1,1137 ASV dolārus, kas ir par 0,2% vairāk nekā iepriekšējās darba nedēļas beigās. Par vienu Lielbritānijas mārciņu maksāja 1,3267 ASV dolārus, kas ir par 3% mazāk nekā pirms nedēļas, savukārt attiecībā pret jenu dolāra vērtība nedēļas laikā auga par 0,3% un bija 102,52 jenas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu