Latvijā bezdarbs maijā bijis astotais augstākais ES

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BNS/LETA

Latvijā maijā bezdarba līmenis bija 9,7%, kas bija astotais augstākais rādītājs Eiropas Savienības (ES) to dalībvalstu, par kurām pieejami dati, vidū, liecina piektdien publiskotie ES statistikas pārvaldes «Eurostat» dati.

Pēc «Eurostat» datiem, augstāks nekā Latvijā ES dalībvalstu vidū bezdarba līmenis maijā bijis Spānijā (19,8%), Horvātijā (13,3%), Kiprā (12%), Portugālē (11,6%), Itālijā (11,5%), Slovākijā (10%) un Francijā (9,9%). Nedaudz mazāks kā mūsu valstī bezdarbs maijā bijis Somijā (9,0%), Beļģijā (8,4%), Slovēnijā (8,1%) un Lietuvā (8,0%).

Zemākie bezdarba līmeņi blokā maijā reģistrēti Čehijā (4,0%), Maltā (4,1%) un Vācijā (4,2%).

ES vidēji bezdarba līmenis maijā bija 8,6%, kas ir par 0,1 procenta punktu mazāks nekā aprīlī un ir zemākais bezdarba līmenis blokā kopš 2009.gada marta. 2015.gada maijā bezdarba līmenis ES bija 9,6%. Eiro zonas 19 dalībvalstīs vidēji bezdarba līmenis maijā bija 10,1%, kas ir par 0,1 procentpunktu mazāks nekā aprīlī un zemākais rādītājs kopš 2011.gada jūlija. Pērn maijā bezdarba līmenis eiro zonā bija 11%.

«Eurostat» aplēses liecina, ka maijā blokā bez darba bija 21,084 miljoni cilvēku, no kuriem 16,267 miljoni bezdarbnieku bija eiro zonas valstīs. Salīdzinājumā ar aprīli bezdarbnieku skaits ir sarucis par 96 tūkstošiem ES un par 112 tūkstošiem cilvēku eiro zonā, savukārt salīdzinājumā ar 2015.gada piekto mēnesi bezdarbnieku skaits krities par 2,166 miljoniem ES un par 1,44 miljoniem eiro zonā.

Gada izteiksmē bezdarba pieaugums maijā reģistrēts vienīgi Austrijā, kur kāpums bijis no 5,9% līdz 6,1%, Latvijā bezdarba līmenis saglabājās pagājušā gada piektā mēneša līmenī, bet pārējās bloka zemēs, par kurām pieejami dati, bezdarba līmenis maijā bija zemāks nekā pirms gada.

Statistiķi norādīja, ka lielākais bezdarba samazinājums maijā gada izteiksmē bloka valstu vidū vērojams Kiprā, kur bezdarbs sarucis no 15,3% līdz 12%, Horvātijā, kur tas samazinājies no 16,2% līdz 13,3%, un Bulgārijā, kur tas krities no 10% līdz 7,3%.

Dati par bezdarbu maijā nav pieejami par Igauniju, Grieķiju, Lielbritāniju un Ungāriju.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka atbilstoši Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) datiem Latvijā šogad maija beigās reģistrētā bezdarba līmenis bija 8,4% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir par 0,4 procentpunktiem mazāk nekā iepriekšējā mēneša beigās,

«Eurostat» dati var atšķirties no NVA datiem, jo, lai tie būtu salīdzināmi ES, visām dalībvalstīm bezdarba rādītāji tiek pārrēķināti pēc ANO Starptautiskās Darba organizācijas noteiktajiem kritērijiem. Piemēram, bezdarbnieku skaits tiek rēķināts vecumā no 15 līdz 74 gadiem, bet Latvijā – no 15 gadiem līdz pensijas vecumam – 62 gadiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu