Bijušajam «Krājbankas» akcionāram Antonovam Anglijā cietumsods par necieņu pret tiesu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Par tiesas nicināšanu bijušajam «Latvijas Krājbankas» īpašniekam Vladimiram Antonovam komerctiesa Londonā piespriedusi 12 mēnešu cietumsodu, ko viņš nav izcietis, jo atrodas Krievijā, šovakar ziņo LTV raidījums «de facto».

Maksātnespējīgās «Latvijas Krājbankas» administrators vērsās ar prasību pret Antonovu Anglijas tiesā, norādot uz astoņiem gadījumiem vairāku gadu laikā, kad bankas īpašnieks un arī padomes loceklis Antonovs nodarījis bankai zaudējumus.

No 27.maijā pieņemtā sprieduma izriet, ka prasība apmierināta. Tiesa uzskatīja, ka «katrā no gadījumiem pierādījumi rāda, ka Antonovs lika bankai izsniegt ar viņu cieši saistītam aizņēmējam naudu, kas netika atmaksāta.» Tiesa sarēķināja, ka Antonova rīcības rezultātā banka zaudēja 60,5 miljonus eiro un 30,8 miljonus ASV dolāru, un lika viņam tos kompensēt.

Antonovs atteicās tiesai atklāt informāciju par saviem aktīviem un pretēji tiesas prasībai pameta valsti. Par sodu viņam piesprieda 12 mēnešus cietumā. Antonovs sodu nav izcietis un bēguļo, minēts spriedumā.

Divi no šaubīgajiem darījumiem aizsākās laikā, kad «Latvijas Krājbankas» prezidents bija tagadējais Saeimas deputāts Mārtiņš Bondars (LRA). Viņš apgalvo, ka Antonovs nekad nepiedalījās kredītu izsniegšanā. Bondars neesot zinājis, ka daļa bankas naudas aizplūst ar Antonovu saistītiem uzņēmumiem: «Nē, šādu aizdomu nebija. Ja tādas būtu bijušas, tad nekad šādi kredīti netiktu izsniegti, jo tas pārkāptu normatīvus. Kapitāla pietiekamības normatīvus.»

«Latvijas Krājbankas» administratora «KPMG Baltics» pārstāve, zvērināta advokāte Una Petrauska pauž, ka zaudējumu piedziņa pret Antonovu saistībā ar Londonas tiesas spriedumu vēl nav sākta. Vispirms tiks dots laiks Antonovam spriedumu izpildīt. Tomēr jāņem vērā, ka banka nav vienīgais Antonova kreditors.

Antonova advokāts Viesturs Zauls neatklāj, vai Antonova rīcībā ir tik lieli finanšu līdzekļi. Viņš min, ka Antonova mērķis nekad nav bijis izputināt paša banku. Liela daļa no bankas naudas esot aizgājusi nacionālās lidsabiedrības «airBaltic» kreditēšanai.

Kamēr Anglijā lieta darīta, Latvijā civillieta pret bijušajiem «Latvijas Krājbankas» darbiniekiem vēl nav sākta skatīt pēc būtības. Tiesā ir viena krimināllieta, bet tā sauktā pamata lieta, kurā pie kriminālatbildības saukti pieci cilvēki, aizvien atrodas prokuratūrā. Tā no komentāriem pagaidām atturas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu