«Latvijas Finieris» pētīs betulīna rūpnieciskas ražošanas iespējas no bērza tāss

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Kokapstrādes koncerns «Latvijas Finieris» pētīs iespējas no bērza pārstrādes blakusproduktiem rūpnieciski ražot betulīnu, liecina sludinājums, kas publicēts Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā.

Betulīns ir kristāliska balta organiskā viela, kas ir atrodama bērza tāsī, un tieši šīs vielas dēļ bērza stumbrs ir balts. Šo bioloģiski aktīvo savienojumu pasaulē plaši izmanto medicīnā kā ādu dziedējošu līdzekli, kā arī kosmētikā.

Rūpnieciskā pētījuma īstenošanai uzņēmums plāno tērēt 105 000 eiro, un tam plānots izmantot arī Eiropas Savienības fondu līdzfinansējumu. Pētījumu paredzēts veikt līdz 2018.gada nogalei. Pretendenti konkursā par pētījuma veikšanu var pieteikties līdz šā gada 22.jūnijam.

Uzņēmumā aģentūru LETA informēja, ka projekts paredz betulīna izejmateriāla - bērza tāss - sagatavošanas metodikas, pārstrādes tehnoloģisko procesu un rūpnieciskos apstākļos iegūtā betulīna kvalitātes un tālākā pielietojuma izpēti.

Lai gan ikdienas ražošanas gaitā radušies blakusprodukti - zāģskaidas, slīpputekļi, atgriezumi, šķelda u.c. - jau tiek racionāli izmantoti un lielākā daļa arī eksportēti, uzņēmums ir ieinteresēts paplašināt blakusproduktu pielietojuma iespējas.

Līdz šim Latvijā betulīns rūpnieciski nav iegūts.

Kā ziņots, koncerna «Latvijas Finieris» apgrozījums pagājušajā gadā bija 196,502 miljoni eiro salīdzinājumā ar 194,137 miljoniem 2014.gadā, savukārt koncerna peļņa bija 12,763 miljoni eiro salīdzinājumā ar 15,022 miljoniem iepriekšējā gadā.

Pērn koncerns attīstībā ieguldīja 42,3 miljonus eiro, un turpmākajos gados plānots ieguldīt vēl vairāk, īstenojot daudzgadu attīstības programmu - strauja izaugsme produktos un automatizācijā, reģionālā attīstība Baltijā.

AS «Latvijas Finieris» dibināta 1992.gadā, uzņēmuma pamatkapitāls ir 46,473 miljoni eiro. Pagājušā gada beigās koncerns nodarbināja 2521 darbinieku.

«Latvijas Finiera» pamatdarbība ir bērza saplākšņa ražošana, pārdošana, produktu attīstība un saistīto pakalpojumu sniegšana klientiem. Citi nozīmīgākie koncerna darbības veidi ir plātņu materiālu tirdzniecība, mežsaimniecība un mežizstrāde, kā arī sintētisko sveķu un fenola filmu ražošana.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu