Asociācija: Pērn ātrais kredīts tika atteikts 58% no jauno klientu pieteikumiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Pērn katram otrajam jeb 58% no jauno klientu pieteikumiem tika atteikts tā dēvētais ātrais kredīts, liecina Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas apkopotā informācija. 2014.gadā šis rādītājs bija 48,9%. Savukārt pašreizējiem klientiem atteikumu īpatsvars pērn bija 25,2%, kamēr 2014.gadā - 19,9%.

Tātad jau tagad ir efektīva kārtība klientu maksātspējas vērtēšanai, šādu viedokli paziņojumā medijiem pauž Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas vadītājs Gints Āboltiņš.

Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) vadītāja Baiba Vītoliņa maijā aicināja patērētāju kreditētājus pārskatīt maksātspējas izvērtēšanas praksi, nodrošinot, ka patērētāju sniegtā informācija, piemēram, par ienākumiem, ir apstiprināta ar dokumentāriem pierādījumiem. Vītoliņa iepriekš norādīja uz nelabvēlīgu tendenci - patērētāji kavē izsniegto ātro kredītu atmaksas termiņus, klienti neskaitāmas reizes pagarina kredītus. Pērn līdz 37,68% palielinājies trīs un vairāk reižu pagarināto līgumu īpatsvars.

Saskaņā ar PTAC datiem pērn gada beigās distances kredītu jeb īstermiņa patēriņa aizdevumu kredītportfelis bija 96,6 miljoni eiro, no kuriem 72,32% bija bez kavējumiem. Tas ir par 4,6 procentpunktiem labāks rādītājs nekā 2014.gada beigās un par 8,5 procentpunktiem labāks par 2013.gada rādītāju, atzīmē Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācija.

Tomēr asociācija mudina ņemt vērā, ka šiem kredītiem ir izteikts īstermiņa raksturs. Tas nozīmē, ka lielākai daļai atmaksas termiņš ir līdz 30 dienām (pērn pēc apjoma 73%, savukārt pēc skaita - 86,5%), kas nozīmē, ka gada beigās tiek analizēti vairs tikai 27% no 2015.gadā piešķirtajiem distances aizdevumiem.

Asociācijas ieskatā, maksājumu disciplīnas rādītāja analīzē jāaplūko visi 2015.gadā piešķirtie un atmaksātie aizdevumi. Atbilstoši PTAC datiem pērn no jauna tika izsniegti distances kredīti 192,6 miljonu eiro apmērā. Gada beigās kredītportfelis bija 96,6 miljoni eiro. Tas nozīmē, ka 50% aizdevumu gada laikā tika sekmīgi atmaksāti. Ja saskaita kopā gan gada laikā atmaksātos, gan nekavētos aizdevumus pērn gada nogalē un attiecina tos pret kopējo apjomu, tiek iegūts daudz reprezentatīvāks rādītājs. Pērn 86,12% distances kredītu bija bez kavējumiem (2014.gadā - 81,83%). Šis rādītājs ir līdzvērtīgs patēriņa aizdevumiem, kas piešķirti klātienē. Tātad laikā, kad pakalpojumi pāriet uz interneta vidi, klātienes kontakts vairs nerada ietekmi uz patērētāja uzvedību un kredītu maksāšanas disciplīna ir līdzvērtīga, uzskata Āboltiņš.

Saskaņā ar PTAC publiskoto pārskatu informācija par distances kredītu pagarinājumiem arī tiek norādīta gada beigās, tātad rādītājs demonstrē, cik klientu gada beigās izmantojuši kredīta pagarināšanas iespēju no visiem tajā brīdī spēkā esošajiem aktīvajiem līgumiem. Taču gada beigās aktīvo līgumu skaits var būt ļoti mainīgs - 2015.gadā bija 180 861, 2014.gadā - 200 004. Pērn kopējais distances kredītu ar aizdevumu atmaksu vienā maksājumā līgumu skaits bija 762 956. Gada beigās aktīvo līgumu skaits bija tikai 180 861 jeb 23,7% no visiem gada laikā piešķirtajiem aizdevumiem ar atmaksu vienā maksājumā. Aplūkojot, cik distances kredītu uz gada beigām ir pagarināti vairāk nekā trīs reizes pret kopējo 2015.gadā piešķirto aizdevumu skaitu, šis rādītājs bija 9%, kas ir par 0,5 procentpunktiem vairāk nekā gadu iepriekš. Savukārt, ja salīdzina pret visiem distances aizdevumiem, tad šis rādītājs 2015.gadā bija 7,8%, savukārt 2014.gadā - 7,5%, atzīmē asociācija.

Šogad stājās spēkā grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas nosaka virkni ierobežojumu nebanku kreditēšanas nozarē. Šo likuma izmaiņu ietekmi uz nozares rādītājiem asociācija varēs analizēt un izdarīt kādus nozīmīgus secinājums tikai pēc gada, kad būs apkopoti dati par 2016.gadu. Tomēr, ņemot vērā pieņemto izmaiņu būtību, Āboltiņš spriež, ka arī šogad var sagaidīt kredītportfeļa kvalitātes uzlabošanos, distances aizdevumu ar atmaksas grafiku pieaugumu, kā arī aizdevumu procentu likmju un pagarinājumu skaita samazinājumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu