Ministriju budžetos «atrasti» € 64 miljoni

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Pārskatot ministriju bāzes izdevumus, «atrasti» papildu 64 miljoni eiro, tādējādi paplašinot nākamā gada budžeta fiskālo telpu, sacīja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS). Ministriju ietaupījumu veido dažādi faktori, tostarp enerģijas cenu samazinājums, taču katrā ministrijā ir atšķirīgi pasākumi, kas ļāvis tām ietaupīt.

Iepriekš ministriju bāzes izdevumos atrastā summa tika lēsta 50 miljonu eiro apmērā.

Ministre stāstīja, ka ministriju vēlmes un vajadzības ir lielākas nekā nākamā gada budžeta iespējas, taču ministriju bāzes izdevumos atrastie 64 miljoni eiro ļaus īstenot nākamā gada budžetā paredzētās svarīgās lietas.

Tajā pašā laikā Reizniece-Ozola uzsvēra, ka ministriju aptuveni 400 miljonu eiro lielais papildu budžeta pieprasījums neliecina par trekno gadu atgriešanos, jo ministri neprasa finansējumu «savām vasaras mājām vai kādiem saviem izdevumiem».

«Ministri piedāvā lemt par papildu finansējumu pedagogu atalgojumam, medicīnas personālam, tiesu darbiniekiem, policistiem utt. Cita lieta ir budžeta iespējas. No visa šī vajadzību klāsta būs jāizvēlas, kas ir svarīgākais nākamajā gadā, bet kas jāatliek uz vēlāku laiku,» norādīja finanšu ministre.

Reizniece-Ozola arī atzina, ka nākamā gada budžeta kontekstā paredzēta ne tikai izdevumu, bet arī ieņēmumu efektīva plānošana. «Ministrijām būs konkrēti uzdevumi, lai nodrošinātu nodevu ieņēmumus, piemēram, no vinjetēm, būvniecības utt.,» informēja ministre.

Pēc valdības sēdes Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) žurnālistus informēja, ka šodien valdība paveica svarīgu fāzi budžeta sagatavošanas procesā, jo pēc šīs sēdes jau var sākt runāt par fiskālo telpu, kas ļauj plānot un apstiprināt nākamā gada budžeta prioritātes.

«Gandarī tas, ka ministrijām ir uzlikts pienākums meklēt papildu resursus, lai budžeta prioritātes varētu īstenot, piemēram, reformas izglītībā, veselības aprūpē un drošībā,» atzina Kučinskis.

Pēc premjera teiktā, ministri sēdes laikā akceptējuši prioritātes, taču tiem nav liegts iesniegt jaunas politikas iniciatīvas. Viņš piebilda, ka budžeta iespējas būs ierobežotas, lai finansētu tādas aktivitātes, kas nav minētas valdības rīcības plānā.

Savukārt finanšu ministre pēc valdības sēdes žurnālistiem stāstīja, ka ministriju izdevumu samazināšana par 64 miljoniem eiro nav viegli iegūta nauda, bet gan rūpīga darba rezultāts.

Reizniece-Ozola arī norādīja, ka ministri šodien nesāka «dalīt» 64 miljonus eiro, bet gan vienojās par veicamajiem uzdevumiem. Savukārt Kučinskis piebilda, ka visām ministrijām - īpaši tām, kuras pārstāv prioritārās nozares, piemēram, veselību un izglītību, - jāveic papildu darbi.

Finanšu ministre arī informēja, ka līdz rītdienai, 1.jūnijam, ministrijām jāiesniedz finansējuma pieprasījums jaunās politikas iniciatīvām, kā arī svarīgākie veicamie darbi, ko Finanšu ministrija vērtēs līdz augustam, kad plānots valdībā vienoties par nākamā gada budžeta prioritātēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu