Baltijā visaktīvāk kredītus ņem iedzīvotāji vecumā no 25 līdz 34 gadiem

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

Baltijas valstīs visaktīvāk kredītus ņem iedzīvotāji vecumā no 25 līdz 34 gadiem, pavēstīja «SEB bankas» komunikācijas projektu vadītāja Jeļena Riļejeva, atsaucoties uz SEB Baltijas mājsaimniecību finanšu apskata datiem.

Viņa norādīja, ka Latvijā 30% no jaunpiešķirtā finansējuma ikdienas vajadzībām (patēriņa kredīts, overdrafts vai kredītkarte) saņēmuši iedzīvotāji vecumā no 25 līdz 34 gadiem, savukārt Igaunijā un Lietuvā šīs vecuma grupas īpatsvars patēriņa kreditēšanā bijis attiecīgi 35% un 33%.

Riļejevas teiktā, iedzīvotāji vecumā no 25 līdz 34 gadiem arī uzņemas pēc apmēra lielākās kredītsaistības.

Tostarp Lietuvā vidējā patēriņa kredīta summa iedzīvotājiem vecumā no 25 līdz 44 gadiem pērn bija mazākā starp Baltijas valstīm - apmēram 2600 eiro, bet Igaunijā vidējā patēriņa kredīta summa šajā vecuma grupā bija lielākā Baltijā – apmēram 3000 eiro. Latvijā vidējā patēriņa kredīta summa šajā vecuma grupā pērn bija 2900 eiro.

Pēc apskata datiem,

Latvijā patēriņam ņemto kredītu vidējā summa salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu palielinājusies visstraujāk starp Baltijas valstīm

– par 11%. Lietuvā vidējā patēriņa kredīta summa salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu pieaugusi par 8%, savukārt Igaunijā vidējā kredīta summa nedaudz samazinājusies.

Riļejeva informēja, ka

no kaimiņvalstīm Latvija arī atšķiras ar to, ka aizņēmējiem joprojām ir lielākas grūtības saistību dzēšanā

– kavēto kredītu skaits ir visaugstākais Baltijā.

«Patēriņa kredīta vidējo summu atšķirības starp Baltijas valstīm varētu būt skaidrojamas gan ar ienākumu līmeni, gan ar patēriņa kredīta izmantošanas mērķiem. Igaunijā, kur vidējā darba samaksa ir augstāka, iedzīvotāji var atļauties aizņemties lielākas summas, savukārt Lietuvā vidējā darba samaksa ir zemākā starp Baltijas valstīm,» norādīja «SEB bankas» sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis.

Pēc aktīvu apmēra «SEB banka» ir ceturtā lielākā banka Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu