«Reverta» šogad Valsts kasei atmaksājusi € 24,6 miljonus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Problemātisko aktīvu pārvaldītāja AS «Reverta» maijā veikusi maksājumu Valsts kasei 20,1 miljona eiro apmērā.

Iepriekš 4,5 miljonu eiro maksājumu «Reverta» veica februārī. Tādējādi šogad Valsts kase no «Revertas» saņēmusi 24,6 miljonus eiro, kas ir par 15 miljoniem eiro vairāk nekā analogā periodā pērn.

Kopumā Latvijas valsts no «Revertas» dažādu maksājumu veidā saņēmusi vairāk nekā 635 miljonus eiro, no tiem 391,2 miljoni eiro novirzīti kā tiešie maksājumi Valsts kasei. Papildus «Reverta» veikusi arī ierobežoto noguldījumu, procentu par subordinēto kapitālu un citu apjomīgu maksājumu savlaicīgu izpildi.

«Ņemot vērā tādus būtiskus apstākļus kā ekonomiskās situācijas maiņu, nestabilo ģeopolitisko stāvokli, kā arī no «Parex bankas» iepriekšējiem akcionāriem saņemto aktīvu zemo kvalitāti, «Revertas» speciālisti piecu darbības gadu laikā ir sasnieguši maksimāli iespējamo rezultātu,» teikts uzņēmuma paziņojumā.

Saskaņā ar Eiropas Komisijas apstiprināto «Parex bankas» restrukturizācijas plānu «Revertas» darbība tiek izbeigta 2017. gada beigās. Līdz noteiktā termiņa beigām «Revertai» jāpabeidz portfeļa izstrāde un uzņēmuma darbība. Pašlaik «Revertas» portfelī atlikuši tikai vissarežģītākie objekti ar laikietilpīgu izstrādes termiņu, jo pārējo, nosacīti labāko, problemātisko aktīvu daļu «Reverta» piecos darbības gados ir izstrādājusi un realizējusi. Viens no nesen veiksmīgi īstenotajiem «Revertas» lielākajiem projektiem ir «airBaltic» centrālās biroja ēkas rekonstrukcijas, iznomāšanas un pārdošanas darījums, kura kopējā summa sasniedza 6,19 miljonus eiro.

Kopumā no problemātisko aktīvu restrukturizācijas, vērtspapīru realizācijas un nekustamo īpašumu pārdošanas «Reverta» tās darbības laikā atguvusi vairāk nekā 680 miljonus eiro.

«Revertas» darbība ir koncentrēta trīs galvenajos virzienos: kredītu restrukturizācija, parādu atgūšana, kā arī nekustamo īpašumu pārvaldīšana un pārdošana.

«Reverta» 2015.gadā no problemātisko aktīvu izstrādes un pārdošanas atguva 61,3 miljonus eiro. 2015.gadā «Revertas» zaudējumi veidoja 45,5 miljonus eiro, koncerna zaudējumi 2015.gadā bija 54,24 miljoni eiro.

«Revertas» akcionāri ir Privatizācijas aģentūra - 84,15%, Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka - 12,74%, citi - 3,11%.

Privatizācijas aģentūras valdes priekšsēdētājs Vladimirs Loginovs pērnruden intervijā aģentūrai LETA sacīja, ka «Parex bankas» pārņemšanas stāstā valsts zaudējumi būs 500-600 miljoni eiro.

Saeimas Parlamentārās izmeklēšanas komisija par «Citadeles» akciju pārdošanas procesa virzību galaziņojumā rakstīja, ka valstij no «Parex bankas» restrukturizācijā ieguldītajiem līdzekļiem var neizdoties atgūt no 500 miljoniem līdz 700 miljoniem eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu