Banku uzraugs: «Trasta komercbanka» jālikvidē pēc iespējas īsākā laikā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

«Trasta komercbankas» likvidācija jāpaveic pēc iespējas īsākā laikā, uzskata Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētājs Pēters Putniņš.

«Nevēlos tādus ārkārtīgi garus procesus, kā bijis iepriekš, kad bankas tiek likvidētas gadu desmitiem. Ir arī labāki piemēri no pēdējiem gadiem, kur likvidators spēj pietiekami raiti likvidēt banku, lai šeit nestāv kādi rēgi,» intervijā aģentūrai LETA sacīja banku uzraugs.

Kopš «Trasta komercbankas» likvidatora iecelšanas FKTK loma bankas likvidācijā ir pastarpināta. FKTK apkopo informāciju, kā virzās atlīdzību izmaksa, un sekos līdzi, kā tiek atlīdzināti pārējo kreditoru prasījumi. FKTK saņem likvidatora atskaites un saskaņo darba plānu. «Galvenais mērķis ir pēc iespējas plašākam kreditoru lokam nosegt kreditoru prasījumus. Ja nauda paliek pāri, tad, iespējams, arī subordinēto un akciju kapitālu. To visu nepieciešams izdarīt pēc iespējas īsākā laikā,» sacīja FKTK priekšsēdētājs.

Kā ziņots, Eiropas Centrālā banka pēc FKTK ierosinājuma 3.martā anulēja «Trasta komercbankas» licenci, bet 14.martā Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa atzina «Trasta komercbanku» par likvidējamu un par bankas likvidatoru iecēla zvērinātu advokātu Ilmāru Krūmu.

«Trasta komercbankas» kopējie aktīvi marta beigās bija 297,88 miljoni eiro. Savukārt kopējās saistības marta beigās bija 276,66 miljoni eiro.

«Trasta komercbankas» kreditori līdz maija sākumam bija pieteikuši prasības 228 miljonu eiro apmērā, intervijā laikrakstam «Dienas Bizness» sacījis bankas likvidators. Kreditoru pieteikšanās termiņš noslēgsies 17.jūnijā. Likvidators atzinis, ka nevar sniegt garantijas, vai bankas aktīvi un to realizācija segs visus kreditoru prasījumus. Sākotnējais vērtējums liecina, ka noguldītājiem vajadzētu atgūt visu summu, bet savu ieguldīto daļēji vai sliktākajā gadījumā pilnībā neatgūs bankas akcionāri, kā arī bankas subordinētajā kapitālā ieguldījušie.

Garantētajās atlīdzībās noguldītājiem līdz maija sākumam bija izmaksāti vairāk nekā 38 miljoni eiro.

Likvidatora sākotnējais mērķis ir pabeigt bankas likvidāciju 1,5 līdz divu gadu laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu