Algu nevienlīdzība ASV sievietēm izmaksā 500 miljardus dolāru gadā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/Scanpix

ASV sievietes katru gadu saņem algās par apmēram 500 miljardiem ASV dolāru mazāk nekā tad, ja starp vīriešiem un sievietēm būtu līdztiesība algu ziņā, vēsta ASV ziņu aģentūra UPI, atsaucoties uz sieviešu tiesību aizstāvības organizācijas pētījumu.

Organizācija «National Partnership for Women & Families» («Nacionālā partnerība sievietēm un ģimenēm», NPWF) ir izvērtējusi vīriešu un sieviešu algu starpību, balstoties uz ASV tautas skaitīšanas statistikas datiem par visiem 50 štatiem un galvaspilsētu Vašingtonu.

Pētījumā atzīmēts, ka sievietes ar pilnu darba slodzi saņem vidēji 79% no vīrieša algas. Katrai amerikāņu sievietei šī starpība ir apmēram 10,7 tūkstoši dolāru gadā.

"Šī analīze ir atskurbinošs atgādinājums par nopietno kaitējumu, ko algu starpība nodara sievietēm un ģimenēm visā valstī, sevišķi sievietēm ar tumšāku ādas krāsu,» paziņoja NPWF prezidente Debra Nesa.

"Laikā, kad sieviešu algas ir tik svarīgas ģimeņu ekonomiskajai labklājībai, valsts rēķinās ar to, ka likumdevēji kopīgi veicinās spēcīgu, godīgu un ģimenēm draudzīgu darbavietu politiku, kas sekmētu vienlīdzīgu samaksu par darbu,» viņa piebilda.

ASV federālā valdība bija cerējusi izbeigt algu nevienlīdzību ar 1963.gadā pieņemto Vienlīdzīgas darba samaksas likumu. Šis likums palīdzēja samazināt nevienlīdzību, bet tā nav likvidēta.

Pētījumā konstatēts, ka melnās sievietes saņem vidēji 60% no baltā vīrieša algas, bet latīņamerikāņu sievietes – vidēji 55% no baltā vīrieša algas. Aziātu izcelsmes sievietes saņem vidēji 84% no baltā vīrieša algas.

Vislielākā vīriešu un sieviešu nevienlīdzība algu ziņā ir 10 štatos - Luiziānā, Jūtā, Vaiomingā, Rietumvirdžīnijā, Ziemeļdakotā, Alabamā, Aidaho, Oklahomā, Montanā un Mičiganā. Galvaspilsētā Vašingtonā (Kolumbijas distriktā) situācija bija vislabākā – tur sievietes saņēma vidēji 90% no vīrieša algas. Ņujorkas štatā bija vislabākā situācija starp štatiem – tur sieviešu vidējā alga bija 87% no vīriešu vidējās algas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu