Pētījums: Lielbritānijas ekonomikai «Brexit» var maksāt € 128 miljardus

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) jeb tā sauktā «Brexit» var radīt «nopietnu šoku» valsts ekonomikai, kurai tā var maksāt apmēram 100 miljardus britu mārciņu (128 miljardus eiro), liecina Lielbritānijas Rūpniecības konfederācijas (CBI) pētījums.

«Brexit» dēļ Lielbritānijas ekonomikas jauda līdz 2020.gadam samazinātos par apmēram 100 miljardiem mārciņu, kas ir ekvivalenta summa 5% no ikgadējā iekšzemes kopprodukta (IKP).

Izstāšanās dēļ Lielbritānija zaudētu 950 tūkstošus darbavietu, un bezdarba līmenis līdz 2020.gadam būtu par 2-3% augstāks nekā tad, ja valsts paliktu ES, konstatēts šajā pētijumā.

«Šī analīze ļoti skaidri parāda, kāpēc aiziešana no Eiropas Savienības būtu reāls trieciens dzīves līmenim, nodarbinātībai un izaugsmei,» paziņoja CBI ģenerāldirektore Kerolaina Fērbērna.

«Pat vislabākajā gadījumā tā izraisītu nopietnu šoku Lielbritānijas ekonomikai,» viņa piebilda.

Pētījumu veica pakalpojumu firma «PwC» pēc CBI pasūtījuma.

Organizācija «Vote Leave» («Balsojiet par aiziešanu»), kas rīko kampaņu «Brexit» atbalstam, noraidīja šā pētījuma rezultātus. Organizācijas vadītājs Metjū Eliots britu raidsabiedrībai BBC pavēstīja, ka CBI scenāriji ir «greizi» un ka aiziešana no ES ir «vienīgais drošais variants».

Lielbritānijā 23.jūnijā tiks rīkots referendums par to, vai palikt ES, kurā pašlaik ir 28 dalībvalstis.

Sabiedriskās domas aptaujas rāda, ka izstāšanās no ES pretinieki un atbalstītāji ir apmēram līdzīgā skaitā, bet 20% vēlētāju vēl nav izlēmuši, kā balsot šajā referendumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu