«Swedbank»: Ražotāju eksports turpina augt, tomēr kopējie apjomi slīd lejup

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens /LETA

Lai gan Latvijas rūpnieku noskaņojums nav spožs, ārējais pieprasījums tomēr turpina mēreni kāpt, līdz ar to sniedzot iespējas eksporta palielināšanai, atzina AS «Swedbank» vecākā ekonomiste Lija Strašuna, komentējot jaunākos Centrālās statistikas pārvaldes datus.

Vienlaikus viņa norādīja, ka apstrādes nozarei izaicinājumu šogad netrūks - darbaspēka izmaksu kāpums Latvijā turpināsies, izaugsme Eiropā pagaidām vēl īsti nepaātrinās, inflācija ir zema. Turklāt vēl arvien ir aktuāli politiskie riski Krievijā. Savukārt piebremzēšanās Latvijas būvniecības sektorā atstāj zināmu ietekmi arī uz Latvijas kokrūpniekiem, metālapstrādi un mašīnbūvi.

«Pēdējo mēnešu rezultāti apstrādes rūpniecībā nav īpaši iepriecinoši, ražošanas apjomi turpina pakāpeniski slīdēt uz leju pēc uzrāviena pagājušā gada sākumā, kas daļēji saistīts ar «Liepājas metalurga» darbību. Janvārī rūpniecības apjomi bija par 3% mazāki nekā iepriekšējā mēnesī un gandrīz tāds pats kritums bija arī gada laikā. Rūpniecības apgrozījuma dati par janvāri gan bija nedaudz labāki, iespējams, izdevies pārdot iepriekš saražoto produkciju. Apgrozījums turpina augt eksportētajai produkcijai, kamēr vietējā tirgū realizējamās produkcijas pārdošana krīt,» norādīja ekonomiste.

Kā ziņots, Latvijā rūpniecības produkcijas izlaide šogad janvārī pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās palielinājusies par 4,6% salīdzinājumā ar 2015.gada attiecīgo laika periodu.

Apstrādes rūpniecībā bijis kritums par 2,9%, ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē bijis pieaugums par 2,7%, bet elektroenerģijas un gāzes apgādē - par 31,8%.

Pārtikas produktu ražošanā minētajā laika periodā bijā kritums par 5,9%, gatavo metālizstrādājumu ražošanā, izņemot mašīnas un iekārtas - par 1,5%, bet iekārtu un ierīču remontā un uzstādīšanā - par 36,5%, Ražošanas apmērs pieauga koksnes un koka izstrādājumu ražošanā, mēbeļu ražošanā, poligrāfijā, papīra un papīra izstrādājumu ražošanā, kā arī ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanā.

Šogad janvārī apstrādes rūpniecības apgrozījums, salīdzinot ar 2015.gada decembri, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem pieauga par 0,5%. Apgrozījuma pieaugums bija eksportā - par 2 % (no tā eirozonā - par 7%, ārpus eirozonas - par 0,7%), bet vietējā tirgū apgrozījums samazinājās par 0,8%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu