Valdībā plašas diskusijas par nākamo gadu budžetu bāzes izdevumiem

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Valdībā sēdē otrdien bija plašas diskusijas par valsts budžeta bāzes izdevumiem nākamajos gados. Vairāki ministri sēdē vērsa uzmanību uz naudas trūkumu viņu pārstāvētajās nozarēs, kā arī aicināja jau savlaicīgi diskutēt par attiecīgajiem jautājumiem un ne tikai valdībā, taču finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) sēdē uzsvēra, ka ministriju pieprasījumi papildu izdevumiem tiks vērtēti šogad vasarā - līdz tam paredzēts aktīvs darbs, pārskatot ministriju budžeta bāzes izdevumus.

Vienlaikus Reizniece-Ozola norādīja, ka valsts attīstības plānošanas dokumenti, strādājot pie nākamā gada budžeta, tiks ņemti vērā ne tikai attiecībā uz jaunajām politikas iniciatīvām, bet arī uz pašreizējo izdevumu samazinājumu.

Savukārt Ministru prezidents Māris

Kučinskis (ZZS), reaģējot uz ministru aktīvajiem papildu līdzekļu pieprasījumiem savām nozarēm, atzīmēja, ka, iespējams, šādi jautājumi atklātās valdības sēdēs vairs netiks skatīti.

Tāpat esot nepieciešams līdz vasarai sarīkot semināru šo jautājumu apspriešanai, līdzīgi kā tas notika pērn, gatavojot 2016.gada valsts budžetu.

Premjers uzsvēra, ka šādas diskusijas otrdien varētu turpināties ļoti ilgi.

Ministru kabinets vienojās līdz nākamajai nedēļai precizēt protokollēmumu par tālāko rīcību budžeta diskusijās un tad arī paredzēts pieņemt lēmumu par nākamo gadu budžetu bāzes izdevumiem. Pēc tam valdība devās pusdienās.

Kā ziņots,

Ministru kabinets šodien konceptuāli apstiprināja Finanšu ministrijas sagatavotos budžeta bāzes izdevumus turpmākajiem trim gadiem.

Valsts pamatbudžeta bāzes izdevumi 2017.gadam aprēķināti sešu miljardu eiro apmērā, 2018.gadam - 6,2 miljardu eiro, savukārt 2019.gadam - 5,9 miljardu eiro apmērā.

Salīdzinājumā ar apstiprinātajiem izdevumiem likumā par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2016., 2017. un 2018. gadam, 2017.gadam izdevumi attiecīgi samazināti par 38,3 miljoniem eiro, 2018.gadam palielināti par 2,9 miljoniem eiro, bet 2019.gadam bāzes izdevumi noteikti par 296,3 miljoniem eiro mazāki salīdzinājumā ar apstiprināto 2018.gada ietvaru.

Izdevumi valsts pamatfunkciju īstenošanai 2017.gadam paredzēti 4,7 miljardi eiro un 2018.gadam - 4,8 miljardi eiro, kas salīdzinājumā ar apstiprināto ietvaru ir attiecīgi palielināti par 15,4 miljoniem eiro 2017.gadam, bet 2018.gadam - samazināti 7,1 miljona eiro apmērā.

Savukārt izdevumi valsts pamatfunkciju īstenošanai 2019.gadam paredzēti 4,5 miljardu eiro apmērā, kas salīdzinājumā ar 2018.gada ietvaru ir par 269,5 miljoniem eiro mazāk.

Izdevumi Eiropas Savienības politikas instrumentu un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansēto projektu un pasākumu īstenošanai 2017.gadam paredzēti 1,3 miljardu eiro apmērā un 2018.gadam - 1,4 miljardu eiro apmērā, savukārt 2019.gadam tie paredzēti 1,35 miljardu eiro apmērā.

Valsts speciālā budžeta bāzes izdevumi 2017.gadam noteikti 2,3 miljardu eiro apmērā, 2018.gadam - 2,45 miljardu eiro apmērā un 2019.gadam - 2,45 miljardu eiro apmērā.

Jau ziņots, ka par ministriju pieprasījumiem nākamo gadu budžetos ministri spriedīs atsevišķā seminārā, kas plānots šā gada aprīlī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu