Groza Rīgas pašvaldības šā gada budžetu, teju 50 reizes palielinot sākotnēji plānoto deficītu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Rebeka Žeire / LETA

Rīgas dome šodien apstiprināja grozījumus pašvaldības 2016.gada budžetā, paredzot ieņēmumus 810,9 miljonu eiro apmērā un izdevumus - 845, 3 miljoni eiro, attiecīgi deficītu plānojot 34,4 miljonu eiro apmērā jeb teju 50 reizes lielāku, nekā tas bija, pieņemot budžetu.

Pret budžeta grozīšanu balsoja domes opozīcija.

Grozījumos budžeta ieņēmumi palielināti par 1,4 miljoniem eiro, bet izdevumi - par 35,1 miljonu eiro. Līdz ar to

būtiski pieaug arī plānotais budžeta deficīts, kas pērn, pieņemot 2016.gada budžetu, bija mazāks nekā 700 000 eiro.

Kā skaidroja Rīgas domes Finanšu departamenta direktore Ilga Tiknuse, deficīta palielinājums lielā mērā saistīts ar pērn neapgūtajiem finansējumiem. Viņa akcentēja, ka 2015.gadā, pieņemot budžetu, deficīts tika plānots 51 miljona eiro apmērā, taču gada noslēgumā faktiskais deficīts bijis 3,8 miljoni eiro.

Tiknuse arī skaidroja, ka pagaidām neredz nepieciešamību vēl kādiem šā gada budžeta grozījumiem. Vienlaikus viņa sacīja, ka kategoriski tos izslēgt nevar, jo var būt, piemēram, izmaiņas normatīvos. Tomēr

pašreizējā situācija liecinot, ka budžets šogad vairs nebūs jāgroza.

Lielākā summa Rīgas pašvaldības šā gada budžeta grozījumos piešķirta Izglītības, kultūras un sporta departamenta pārziņā esošo institūciju darbības nodrošināšanai, kopumā tam papildus atvēlot 12,7 miljonus eiro. Piemēram, 1,5 miljoni eiro novirzīti pirmsskolas izglītības iestāžu darbībai, bet 5,7 miljoni eiro - sākumskolu, pamatskolu un vidusskolu darbībai, tostarp mācību procesa organizēšanai, darbinieku atalgojumam, pie skolām esošo stadionu uzturēšanai un citiem izdevumiem.

Vēl 1,4 miljoni eiro virzīti pašvaldības izglītības iestāžu skolēnu ēdināšanai. Teju miljons eiro virzīts sporta un interešu izglītības iestāžu darbības nodrošināšanai. Bet 225 180 eiro virzīti izglītības iestāžu datortehnikas pieslēgšanai tīklam, multimediju un datu glabāšanas ierīču iegādei, 118 000 eiro - pilsētas pasākumu noformējuma nodrošināšanai.

Pašvaldības

SIA «Rīgas satiksme» sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošināšanai grozījumos papildus virzīti 2,2 miljoni eiro.

Šī summa ir līdzekļu atlikums no valsts budžeta transfertiem 2016.gada 1.janvārī, ko veido gada beigās ieskaitītais valsts budžeta finansējums zaudējumu - personu ar 1. un 2.grupas invaliditāti braucienu - kompensēšanai.

Vēl 28 458 eiro paredzēti kā pašvaldības dotācija Latvijas Okupācijas muzeja atbalstam. Rīgas domē skaidroja, ka šī summa ir ikgadēja dotācija muzeja aktivitāšu atbalstam. Muzeja pārstāvji pašvaldībā iepriekš iesniedza informāciju, kādām aktivitātēm viņiem būtu nepieciešams līdzfinansējums, un dome atkarībā no tā piešķirot noteiktu summu ik gadu.

Par 264 000 eiro palielināti domes Mājokļu un vides departamenta pārziņā esošu programmu izdevumi, tostarp 10 600 eiro tiks virzīti pašvaldības īpašumā esošu dzīvokļu renovācijai un komunālajiem maksājumiem. Gandrīz 13 000 eiro tiks virzīti Rīgas pilsētas vides objektu uzturēšanai un apsaimniekošanai.

890 000 eiro piešķirti domes Īpašuma departamentam būvdarbu veikšanai vispārējās izglītības iestāžu ēkās, lai nodrošinātu ēdnīcu telpu pielāgošanu un aprīkošanu saistībā ar brīvpusdienu nodrošināšanu no septembra visiem bērniem līdz pat 9.klasei ieskaitot.

Divu jaunu amata vienību izveidei Rīgas pilsētas būvvaldē - galvenais būvniecības informācijas sistēmas eksperts un Klientu apkalpošanas centra eksperts - grozījumos novirzīti 79 498 eiro.

Vēl 77 388 eiro papildus piešķirti Rīgas Pašvaldības policijai specializēta inventāra iegādei.

Tāpat atbalstīts deputāta Andreja Kozlova (S) priekšlikums par papildu līdzekļu - 700 000 eiro - piešķiršanu Rīgas 22.vidusskolas, Bruņinieku ielā 10, pagraba telpu, tostarp virtuves bloka ar ēdnīcu, ģērbtuves un sporta zāles, vienkāršotās atjaunošanas darbiem. Tikmēr

visi opozīcijas deputātu priekšlikumi, ietverot tādas ieceres kā atalgojuma paaugstināšana pirmsskolu pedagogiem un brīvpusdienu nodrošināšana daudzbērnu ģimeņu bērniem, tika noraidīti.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu