NVA: prasības darba iegūšanai bēgļiem ir vienādas kā jebkuram iedzīvotājam

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Prasības darba iegūšanai mūsu valstī dzīvojošajiem bēgļiem ir tādas pašas kā jebkuram Latvijas iedzīvotājam, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam «Rīta Panorāma» sacīja Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) direktores vietniece Inese Šteina.

«Mēs uzskatām, ka arī Eiropas Savienībā un Latvijā ir uzskats, ka jebkurš mūsu iedzīvotājs ir vienlīdzīgs visās attiecībās. Mums nav nekādu tiesību uzskatīt, ka trešo valstu personas, kas ir saņēmušas bēgļu vai alternatīvo statusu, ir īpašākas vai citādākas nekā vietējie iedzīvotāji,» teica Šteina.

NVA pārstāve norādīja, ka bēgļi par aģentūras klientiem kļūst tikai pēc statusa iegūšanas, tomēr ar viņiem tiek strādāts arī preventīvi.

«Mēs ejam uz patvēruma meklētāju vietu un prezentējam informāciju par kopējo bezdarba tirgu, tendencēm, par viņu iespējām integrēties mūsu darba tirgū - tas nozīmē, ka mēs viņus sagatavojam un uzzīmējam kopējo bildi par Latviju, kur viņi ir nonākuši, un kā izskatās tirgus situācija,» viņa pauda.

Šteina piekrita, ka bez latviešu valodas zināšanām bēgļiem iegūt darbu Latvijā būs grūti.

«Mēs ar visiem patvēruma meklētājiem tiekamies, mums ir norīkots arī atsevišķs cilvēks - bēgļu projekta vadītājs, kas ar to nodarbojas, uzņem īpašu rūpi, lai patvēruma meklētājam ir novadīta prezentācija, lai viņiem ir arī sniegts ieskats, mēs sekojam līdzi ari tam, lai viņi būtu reģistrēti,» stāstīja NVA pārstāve.

Viņa vērtēja, ka NVA pakalpojumu klāsts ir ļoti plašs. Atšķirīga ir situācija arī ar katru Latvijā dzīvojošo bēgli - jāņem vērā viņa iegūtā izglītība, kvalifikācija, pieredze.

Jau ziņots, ka 5.februārī Eiropas Savienības pārvietošanas programmas ietvaros uz Latviju no Grieķijas pārvietotas sešas personas, kam nepieciešama starptautiskā aizsardzība. Latvijā ieradās divas ģimenes - no Sīrijas un Eritrejas, tajā skaitā divi pirmskolas vecuma bērni. Paredzams, ka izvērtēšana, vai viņiem piešķirt bēgļa vai alternatīvā statusu ilgs trīs mēnešus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu