Naftas cenas krīt, bet EM lavēlības dēļ biogāzes ražotāji turpina nezaudēt

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: MARTIN BERNETTI / AFP

Līdz ar naftas cenu samazinās arī gāzes cena. To ir patīkami izjust gāzes patērētājiem. Tomēr ir uzņēmēji, kuriem tāpēc radušās problēmas. Tie ir biogāzes ražotāji, no kuriem «Latvenergo» elektrību iepērk par gāzes cenai piesaistītu tarifu. Nu šie uzņēmēji panākuši, ka Ekonomikas ministrija izstrādājusi tiem izdevīgus noteikumus, lai novērstu zaudējumus, kas radušies gāzes cenu krituma rezultātā.

Likums pieprasa «Latvenergo» iepirkt elektroenerģiju no biogāzes ražotājiem par paaugstinātu tarifu, kas lielā mērā piesaistīts gāzes cenai. Līdz ar naftas cenu tā pēdējā gada laikā būtiski kritusies no 277 līdz 206 eiro par 1000 kubikmetriem. Samazinājusies arī cena, kādu «Latvenergo» maksā biogāzes ražotājiem, - no 166 līdz 133 eiro par megavatstundu. Latvijas

biogāzes asociācija vērsusies Zemkopības ministrijā ar lūgumu atrast kompensāciju, lai lielās biogāzes ražotāji - zemnieku saimniecības neciestu no cenu pārmaiņām.

Saruna par fiksēto gāzes cenu notikusi Zemkopības ministrijā 22.janvārī, kur biogāzes ražotāji tikušies ar ekonomikas un zemkopības ministru. «Nekā Personīga» rīcībā esošā sarakste liecina, ka

asociācija uzstājīgi pieprasījusi ministrijai palīdzēt biogāzes saimniecībām.

ANDIS KĀRKLIŅŠ, Latvijas Biogāzes asociācijas valdes priekšsēdētājs, e-pastā Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietniekam JURIJAM SPIRIDONOVAM 28.janvārī: - Ceru, ka šābrīža aizķeršanās saistīta ar Jūsu milzīgo darba slodzi, nevis ar metodisku vēlmi skaņošanai paredzētos materiālus izsūtīt pašā pēdējā brīdī, lai partneri tos fiziski vairs nevarētu savā starpā apspriest un nepieciešamības gadījumā koriģēt… Drīz vairs nespēšu atbildēt uz lopkopju telefonzvaniem.

JURIJS SPIRIDONOVS, Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks, e-pastā ANDRIM KĀRKLIŅAM, DANAI REIZNIECEI-OZOLAI, JĀNIM DŪKLAVAM 28.janvārī: - Vakar aizgāja ministrijām skaņošanai, domāju, jau šodien varēs redzēt.

Dažas dienas pirms valdības apstiprināšanas biogāzes ražotājiem izdevās izcīnīt sev izdevīgus noteikumus Ekonomikas ministrijā. Noteikumu autors – valsts sekretāra vietnieks Jurijs Spiridonovs.

Noteikumi paredz, ka gāzes cena, pēc kuras aprēķinātu tarifu, būtu tāda pati kā pirms gada - 270 eiro par 1000 kubikmetriem.

Tas ļautu biogāzes ražotājiem atgūt zaudēto ceturto daļu no ienākumiem.

JURIJS SPIRONOVS, Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks: - Tāpēc arī tas, ko mēs šobrīd gatavojam, versiju, kas arī būs mūsu galaversija, būs versija, kas skar aptuveni tikai 20 personu. Tas nebūs ļoti plašs teksts. Par pretimnākšanu var runāt tikai lauksaimnieku sakarā. Lauksaimnieku sakarā tā ir pretimnākšana, bet pamatota, jo, ja mēs paskatāmies, kad atļaujas ir piešķirtas, kad atļaujas ir izdotas, dabasgāzes cena bija augstāka nekā prognozētā cena, kur dabasgāze solās būt jau pēc 2-3 mēnešiem.

DANA REIZNIECE-OZOLA, ekonomikas ministre (ZZS): - Nu, tā ir tāda liela vēlme atbalstīt lauksaimniekus, kuriem šobrīd ir sarežģīta situācija, ieklausījāmies Zemkopības ministrijā, piedāvājām samērīgu risinājumu.

JĀNIS DŪKLAVS, zemkopības ministrs (ZZS): - Nu, bet kādam jau būs par to tā kā jāmaksā.

- Kā - kādam būs jāmaksā ?

DŪKLAVS: - Nu tā cena. Nu visiem būs jāmaksā. Jums, mums. Jā, par pienu arī mēs maksājam. Visi, nu. Tā ka es tur neredzu gan nekādu ļaundarību, kas tur būtu izdarīts. Nu, tur, tur, tur pat ZZS biedri nav tajās fermās. Fermās biedru nav, ārprāts. Tā ka tas galīgi neattiecas uz ZZS lobismu.

Biogāzi ražo apmēram

20 lielās saimniecībās. To īpašnieki labi saprotas ar politiskajām partijām, ir to pastāvīgie ziedotāji. Daudzi atbalstījuši ZZS.

Agrofirmas «Tērvete» biogāzes ražotni 2013.gada jūlijā atklāja Valsts prezidents Andris Bērziņš. Ražotnes akcionārs Vitatuts Paškausks ziedojis Zaļo un zemnieku savienībai 10 000 latu.

ANDRIS BĒRZIŅŠ, toreizējais Valsts prezidents: - Labdien! Man tiešām šā gaisa smarža ir ļoti tuva, un es jūtu, ka arī visiem pārējiem, kas ieradušies, jo visi ir smaidīgi. Šeit vietējie, kas sakrājuši gan prātu, gan spēku, gan arī druscīt naudas, to dara šeit, un tas ir milzīgs ieguldījums.

Uzņēmējs Jevgēņijs Kisiels ZZS savulaik pārskaitījis 3000 latu. Viņam pieder divas biogāzes ražotnes. Viena Auros, viena pie Daugavpils. Viņa ieskatā, valstij ir pienākums atbalstīt biogāzes ražotājus.

Arī citi biogāzes lielražotāji bijuši partiju sponsori. Biogāzes asociācijas valdes locekļu vidū ir ziedotāji ZZS, LPP/LC, Zatlera Reformu partijai, Nacionālajai apvienībai un «Vienotībai».

Projekts uz valdību būtu jāvirza jaunajam ekonomikas ministram Arvilam Ašeradenam. Dūklavs jau gājis pie viņa un prasījis, lai nevelk garumā,

lauksaimnieki gaida. Ašeradens nu ir neizpratnē, ko darīt. Jūt, ka ZZS spiediens nerimsies un kaut ko lemt vajadzēs. Tomēr arī izprot, ka projekts nozīmē apgrūtināt «Latvenergo» ar lielākiem maksājumiem tikai tādēļ, ka 20 ietekmīgiem lauksaimniekiem tirgus pārmaiņu dēļ radušies zaudējumi. Tāpēc Spirononova, Reiznieces-Ozolas un Dūklava radītos noteikumus pagaidām pieturēs.

ARVILS AŠERADENS, ekonomikas ministrs («Vienotība»): - Viennozīmīgi ir biznesa pasaulē diezgan dīvains garantēts bizness. Nu, bizness vienmēr saistās ar skaidriem biznesa riskiem, kurus tu uzņemies, tu zini spēles noteikumus un šādā laukumā spēlē. Nu, es gribētu teikt, ka mans mērķis ir konkurētspējīgas elektroenerģijas cenas un pārējais ir pakārtots šim mērķim.

Obligātais elektroenerģijas iepirkums par paaugstināto tarifu vienmēr bijis politisko cīņu lauks.

Pirms 7 gadiem, kad ekonomikas ministrs bija tēvzemietis Kaspars Gerhards, visas kvotas biogāzes ražošanai tika vienam uzņēmējam - TB/LNNK atbalstošajam liepājniekam Andrim Griģim. Tomēr viņš tā arī biomasas ražošanu neīstenoja.

Arī vēja un HES biznesā iespējas tikt pie garantētas peļņas nav bijušas vienlīdzīgas. Pie iespējām tikuši politiķi un viņu draugi. Andra Šķēles ģimene attīstījusi vēja spēkstaciju. Aigara Kalvīša ģimene – mazo HES.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu