Jaunā valdība nākamajos trijos gados apņēmusies kāpināt eksportu līdz vismaz 60% no IKP

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Jaunā valdība plāno uzlabot uzņēmējdarbības vidi un paaugstināt valsts konkurētspēju, lai eksports 2018.gadā sasniegtu vismaz 60% no iekšzemes kopprodukta (IKP), teikts aģentūras BNS rīcībā esošajā topošās Māra Kučinska (Zaļo un zemnieku savienība) valdības deklarācijas projektā.

Deklarācijā arī pausta apņemšanās tuvināt produktivitāti Eiropas Savienības (ES) vidējam līmenim un

panākt, ka produktivitāte uz vienu apstrādes rūpniecībā nodarbināto faktiskajās cenās 2018.gadā ir vismaz 26 tūkstoši eiro.

Vienlaikus valdība plāno ieviest darba tirgus apsteidzošo pārkārtojumu sistēmu, lai savlaicīgi pielāgotos darba tirgus vidēja termiņa izaicinājumiem, kā arī izstrādāt jaunu nodokļu un darbības nosacījumu regulējumu - iesācējuzņēmumu atbalsta likumu - mazajiem un mikro uzņēmumiem to darbības sākumposmā.

Tāpat valdības deklarācijas projektā ir pausta apņemšanās īstenot eksporta veicināšanas pasākumus, tai skaitā paplašinot starpvalstu ekonomisko līgumtiesisko bāzi, kā arī īstenot ikgadēju uzņēmējdarbības vides uzlabošanas pasākumu plānu, lai 2018.gadā nodrošinātu Latvijas iekļūšanu «Doing Business» reitinga TOP 20 un Globālā konkurētspējas indeksa TOP 40.

Iecerēts arī atbalstīt lauksaimniekus.

«Meklēsim iespējas sniegt sabalansētu finansējumu lauksaimniekiem, lai, pieaugot Eiropas Savienības fondu vienotajam platību maksājumam, saglabātu proporcionālu valsts atbalsta finansējumu,» uzsvērts deklarācijas projektā.

Turpretī informāciju un komunikācijas tehnoloģijas (IKT) publiskās investīcijas un e-pakalpojumus plānots orientēt uz jaunu produktu un pakalpojumu veidošanu un komercializāciju.

Publisko iestāžu darbā un pakalpojumu sniegšanā plānots ieviest e-pārvaldi.

«Veicināsim kultūras kapitāla pārnesi uz citām jomām jaunu uzņēmumu un produktu izveidei un inovāciju rosināšanai ekonomikā, sociālajā un vides jomā un publiskajā pārvaldē, kā arī sekmēsim Latvijas radošo industriju eksportspēju,» atzīmēts deklarācijā.

Vienlaikus jaunā valdība plāno izstrādāt būvniecības politikas plānošanas dokumentu,

lai pilnveidotu tiesisko vidi un nodrošinātu būvniecības procesa kvalitāti, drošību un visu iesaistīto pušu atbildību. Tāpat paredzēts izveidot pašvaldību sadarbības teritorijas, lai nodrošinātu valsts policentrisku attīstību, vairojot teritoriju ekonomiskās attīstības potenciālu un pašvaldību sadarbību publisko pakalpojumu sniegšanā, kā arī radot ekonomiskās sviras brīvprātīgai pašvaldību sadarbībai.

Par prioritāti valdības deklarācijas projektā minēta arī iespēja radīt publiskā atbalsta instrumentus īres dzīvojamā fonda attīstībai, lai sekmētu uzņēmējdarbības attīstību reģionu centros, nodrošinot uzņēmumus ar augstvērtīgiem speciālistiem un darbaspēku.

Paredzēts, ka balsojums par Kučinska valdību notiks 11.februārī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu