Liepājas SEZ lauž nomas līgumu ar KVV meitasuzņēmumu par ostas piestātnes nomu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Liepājas speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) pārvalde atbilstošo SEZ valdes pērnā gada 15.novembra lēmumam lauzusi nomas līgumu ar kompāniju «50.piestātne» par Liepājas ostas 50.piestātnes nomu, jo 60 kalendāro dienu laikā nomnieks nav sedzis parāda summu, kā arī veicis kādas citas darbības, kas būtu par juridisku pamatu nomas līguma turpināšanai, informēja Liepājas SEZ.

«50.piestātne» ir Liepājas metālapstrādes kompānijas «KVV Liepājas metalurgs» (KVV) meitasuzņēmums, kas tika izveidots, lai apsaimniekotu un īstenotu kravu operācijas Liepājas ostas 50. piestātnē,

nodrošinot KVV piekļuvi ostai un atvieglotu metalurģijas uzņēmumam loģistiku nepieciešamo izejmateriālu piegādei un gatavās produkcijas eksportam.

Liepājas SEZ pārvaldnieks Guntars Krieviņš uzsvēra, ka

no 2014.gada 17.aprīļa, kad ar «50. piestātni» tika noslēgts nomas līgums, piestātnē nevienu dienu nav notikusi aktīva saimnieciskā darbība

un nav pārkrauta neviena tonna jebkādu kravu, turklāt krājās nomas maksas parāds. Tas arī bijis galvenais iemesls, kādēļ Liepājas SEZ valde pieņēmusi šādu lēmumu.

Krieviņš arī norādīja, ka laikā, kad Liepājas ostā saimnieciskā darbība kļūst aktīvāka un palielinās pārkrauto kravu apmēra, neesot loģiski, ja kāda piestātne stāv tukša un neizmantota, bet par to, kas varētu būt nākamais nomnieks, vēl esot pāragri runāt. Interese no uzņēmējiem gan esot liela.

Jau ziņots, ka KVV kavējis gan plānoto maksājumu valstij 2,7 miljonu eiro apmērā par maksātnespējīgā «Liepājas metalurga» ražotni, gan maksājumu valsts energokompānijai «Latvenergo» par patērēto elektroenerģiju. Nespējot vienoties ar KVV, Valsts kase izmantojusi sniegto bankas garantiju, atgūstot vairāk nekā 10 miljonus eiro.

Tāpat par kavētiem maksājumiem KVV pārmetis rūpniecisko gāzu ražotājs «Elme Messer metalurgs», kas prasīja KVV maksātnespēju - tiesa prasību noraidīja. «Elme Messer metalurgs» spriedumu pārsūdzēja, tomēr Kurzemes apgabaltiesa apelācijas kārtībā lietu neirosināja.

KVV finansiālās problēmas skaidro ar augstajiem elektroenerģijas tarifiem, kā arī problemātisko situāciju metalurģijas nozarē visā Eiropā.

Vēstīts arī, ka 2014.gada 2.oktobrī tika parakstīts līgums par «Liepājas metalurga» pamatražotnes pārdošanu Ukrainas «KVV Group». KVV par «Liepājas metalurga» pamatražotnes iegādi jāmaksā 107 miljonus eiro vairākos maksājumos 10 gadu laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu