Nesagaidot «KVV Liepājas metalurga» maksājumu, valsts sākusi naudas piedziņu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Nesagaidot kopš pērnā gada nogales kavēto maksājumu no «KVV Liepājas metalurgs», valsts sākusi pati piedzīt naudu, realizējot ķīlas, ceturtdien vēstīja raidījums «LNT Ziņas».

Kopš pagājušās nedēļas valdības sēdes «KVV Liepājas metalurgs» nav spējis izpildīt izvirzītās prasības, lai valsts varētu atlikt pagājušā gada 2,7 miljonu eiro maksājuma parādu.

Tāpēc šīs summas piedziņai Valsts kase ir ķērusies pie līdzekļiem, kurus uzņēmums bija sniedzis kā savu saistību nodrošinājumu - Krievijas «Alfa bank» garantiju, kas bija spēkā līdz janvāra beigām. Tādējādi atgūti vairāk nekā desmit miljoni eiro.

«Tā bija bankas garantija, kas tika piesaukta pilnā apmērā. Banka šo prasību izpildīja, un 26.janvārī Valsts kases kontos ienāca vairāk nekā 10,7 miljoni eiro. Attiecīgi par šādu apjomu samazinot «KVV Liepājas metalurgs» saistības pret valsti,» raidījumam stāstīja Valsts kases pārvaldnieks Kaspars Āboliņš.

Līdz ar to kopumā valsts tagad ir atguvusi piekto daļu no kredīta, ko uzņēmuma vietā savulaik samaksāja Itālijas bankai «UniCredit». Valsts tikko piedzītā summa ir lielāka nekā prasītais maksājums un nosedz arī šā gada 7,5 miljonu eiro maksājumu, jo «KVV Liepājas metalurgs» esot valstij prasījis vērienīgākas izmaiņas parāda atmaksas grafikā. Tomēr Valsts kase sarunas ar kompāniju turpina.

«Mēs gaidām konstruktīvus priekšlikumus gan par viņu saimniecisko darbību, gan arī priekšlikumus par atmaksas grafiku, jo šobrīd ir pieteikta līguma neizpilde. Tātad vecais grafiks netika izpildīts un faktiski nav spēkā, mums ir jāvienojas par jaunu saistību izpildes grafiku. Uzņēmumam ir iespēja strādāt, un ir vajadzīgs, protams, uzņēmuma īpašnieka atbalsts attiecībā uz apgrozāmiem līdzekļiem,» teica Āboliņš.

Valsts sagaida, ka «KVV Liepājas metalurga» īpašniekiem ir apgrozāmie līdzekļi vai redzējums, kā pie tiem tikt, piemēram, priekšlikumi par izmaksu optimizāciju, par aktīvu, kuri netiek izmantoti saimnieciskai darbībai, iznomāšanu vai pārdošanu.

Kompānijas pārstāvji par šo situāciju šodien plašākus komentārus nesniedza. Pagaidām uzņēmums turpinot strādāt ierastajā režīmā. Tā darbību gan joprojām apgrūtina Eiropas Komisijas (EK) kavēšanās ar lēmumu, vai valsts drīkst piešķirt obligātā iepirkuma komponentes atlaides «KVV Liepājas metalurga» elektrības rēķinā.

Ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) «LNT Ziņām» atzina: bijusi cerība, ka atbalsta mehānismu izdosies saskaņot vēl pērn, bet EK lēma to sasaistīt ar korekcijām biogāzes staciju atbalstam. Tas esot sarežģītāks uzdevums, kura atrisināšanai ministrijai nepieciešamas vēl vismaz pāris nedēļas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu