Ciprs sola īstenot nepopulārās pensiju sistēmas reformas

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs svētdien, apritot gadam kopš stāšanās premjera amatā, solījis īstenot pensiju sistēmas reformas, lai gan tās sabiedrībā izraisījušas plašus protestus.

Uzrunājot aptuveni 4000 atbalstītāju Atēnu stadionā, Ciprs paziņoja, ka reformas ir nepieciešamas un tām jānotiek.

«Dilemma ir - reformēt sistēmu vai ļaut tai sabrukt,» norādīja premjers, kurš februāra sākumā plāno reformu projektu iesniegt balsošanai parlamentā.

Tomēr Cipram ir spēcīga opozīcija paša vadītajā kreiso radikāļu partijā SYRIZA un citās partijās, kā arī sabiedrībā.

Uzrunājot savus atbalstītājus, Ciprs solīja izmantot visas dialoga iespējas, lai palīdzētu tiem, kurus reformas skars visvairāk, - mazajiem uzņēmumiem, pašnodarbinātajiem un zemniekiem.

Ciprs arī atkārtoti solīja nesamazināt pensijas zem minimālā līmeņa, norādot, ka iepriekšējās valdības, pakļaujoties starptautisko kreditoru spiedienam, jau ir tās samazinājušas par 40%.

SYRIZA nāca pie varas 2015.gada janvārī, vēlēšanās iegūstot 36,3% balsu, ar solījumiem pārskatīt Grieķijas starptautiskā aizdevuma nosacījumus. Pēc tam sekoja mēnešiem ilgas saspringtas sarunas Briselē, sevišķi ar Vāciju.

Taču galu galā Grieķija bija spiesta vienoties par trešo aizdevuma programmu uz pieciem gadiem, piekrītot vēl smagāku reformu īstenošanai.

20.septembrī Ciprs tika pārvēlēts premjera amatā un izveidoja otro koalīciju ar galēji labējo partiju «Neatkarīgie grieķi» (ANEL).

Ciprs svētdien kritizēja labējo opozīciju, kas sabiedriskās domas aptaujās gūst arvien labākus rezultātus, un apgalvoja, ka viņa cīņa ar Briseli ir izmainījusi Eiropas Savienību (ES).

«Eiropa vairs nav tāda pati,» paziņoja Ciprs, ar to domājot pret taupības pasākumiem vērstos noskaņojumus Portugālē, Spānijā un Itālijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu